Külföld

Aki nem dolgozik, haljon meg a háborúban

A Bundestagban a CSU azt követeli, hogy az Ukrajnából érkező háborús menekülteket küldjék vissza hazájukba, ha nem vállalnak munkát Németországban – jelentette a dpa.

Aki nem dolgozik, haljon meg a háborúban
Ukrán menekültek érkeznek Szászországba
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Michael Matthey

„Ennek az elvnek: Németországban munkát vállalni vagy visszatérni a biztonságos nyugat-ukrajnai területekre – most, több mint két évvel a háború kezdete után érvényesülnie kell.” Ezt hangoztatta Alexander Dobrindt, a CSU regionális frakcióvezetője a Bild am Sonntagnak.

Az SPD és a Zöldek élesen bírálták a követelést.

Dirk Wiese SPD-frakcióhelyettes a lapnak azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is bombázott célpontokat Ukrajna-szerte.

„Dobrindt most nőket és gyerekeket akar visszaküldeni oda. Olyan embereket, akik esetleg már a férjüket, az apjukat is elvesztették a fronton. A CSU-nak szégyellnie kellene magát az ilyen követelések miatt, és egyszer és mindenkorra törölnie kellene a nevéből a kereszténységre utaló C betűt” – jelentette ki.

Omid Nouripour, a Zöldek vezetője pedig azt mondta: „Az a célzás, hogy az ukránok a német polgárok pénze miatt jönnek hozzánk, figyelmen kívül hagyja Putyin háborújának borzalmait.”

A baloldal kritikája egyébként jogos. A CDU/CSU kormányon a nyitott határok politikáját hirdette, és nemcsak befogadta az Ázsiából és Afrikából érkező migránsok tömegeit, de éles támadásokat intézett azok ellen, akik gazdasági bevándorlóknak nevezték őket. Egyúttal azt hangoztatták, hogy például Afganisztán és az EU között nincs egyetlen biztonságos ország sem, ahová vissza lehetne küldeni őket.

Kapcsolódó írásaink