Külföld

Megérkezett a hivatalos washingtoni engedély Kijevnek

Amerikai jóváhagyásra mostantól Oroszország határai közelében ezúttal már bármilyen orosz fegyver ellen csapást mérhetnek az ukránok. És az amerikai tisztviselők szerint ez az engedély már nem pusztán a Harkivi régióra vonatkozik – írja a Politico nyomán a Mandiner.hu.

Megérkezett a hivatalos washingtoni engedély Kijevnek
Az Egyesült Államok engedélyezte Ukrajnának az amerikai fegyverek bevetését az oroszok ellen
Fotó: AFP/Anadolu/Pablo Miranzo

Az Egyesült Államok most már hivatalosan is engedélyt adott Ukrajnának arra, hogy az amerikaiak által szállított fegyverekkel csapást mérjen bármely, a határon túlról támadó orosz erőre, legalábbis az amerikai tisztviselők szerint.

A Politico a kérdés kapcsán felidézte Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó keddi nyilatkozatát is. Jake Sullivan azt mondta, hogy az Ukrajnával kötött megállapodás az amerikai fegyverek Oroszországba történő kilövéséről kiterjed „minden olyan helyre, ahol orosz erők átjönnek a határon az orosz oldalról az ukrán oldalra, hogy megpróbáljanak további ukrán területeket elfoglalni”.

„Ez nem a földrajzról szól. Hanem a józan észről. Ha Oroszország a saját területéről támad vagy támadni készül Ukrajna területére, akkor csak annak van értelme, hogy Ukrajna visszavághasson a határon túlról támadó erőknek” – közölte a nemzetbiztonsági tanácsadó.

Kapcsolódó írásaink