Külföld

Bizalmi probléma van a NATO-n belül, amely háborúhoz vezethet

Van egy hitelességi probléma európai partnerek és a NATO-szövetségesek között

Jordaan Bardella, a Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje június 19-én kijelentette, hogy tiszteletben tartaná Franciaország nemzetközi védelmi kötelezettségvállalásait, ha pártja, amely jelenleg 33%-os támogatottsággal vezet a közvélemény-kutatásokban, kormányt tudna alakítani a kétfordulós országos választások után – írta az eadaily.com.

Bizalmi probléma van a NATO-n belül, amely háborúhoz vezethet
Jordaan Bardella, a Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke kijelentette, ha pártja kormányt alakít, tiszteletben fogják tartani Franciaország nemzetközi védelmi kötelezettségvállalásait
Fotó: AFP/Julien de Rosa

Franciaországban június 30-án és július 7-én tartanak nemzetgyűlési választásokat.

„Számomra ez egy vörös vonal. Nem áll szándékomban megkérdőjelezni a Franciaország által a nemzetközi színtéren vállalt kötelezettségeket. Van egy hitelességi probléma európai partnereink és NATO-szövetségeseink felé” – mondta Bardella a Párizs melletti Villepinte-ben megrendezett Eurosatory védelmi kiállításon.

A 2022-es elnökválasztáson a Nemzeti Tömörülés (RN) elnökjelöltjeként Marine Le Pen még azt is megígérte, hogy Franciaország „függetlensége” nevében „kivonja Franciaországot a NATO Egyesített Parancsnokságából”.

Jordaan Bardella szerint ez a kérdés már nem aktuális, legalábbis amíg az ukrajnai háború tart. Jordaan Bardella az Európa köszöbén zajló ukrajnai háborút övező „rendkívül összetett nemzetközi kontextusra” hívta fel a figyelmet miközben pártját, a Nemzeti Tömörülést (RN) régóta oroszbarát magatartással vádolják.

A pártelnök megismételte, hogy folytatja Franciaország eddigi irányvonalát, és támogatja a Kijevnek nyújtott katonai támogatást.

„Azt akarom, hogy Ukrajnának mind a lőszer és a felszerelés, mind a hadviseléshez szükséges eszközei meglegyenek” – mondta. „De az álláspontom nem fog változni, ellenzem, hogy olyan felszereléseket küldjünk, amelyek eszkalálhatják a következményeket Kelet-Európában” – tette hozzá.

„Vagyis nem szándékozom olyan nagy hatótávolságú rakétákat vagy fegyvereket szállítani, amelyek lehetővé tennék Ukrajna számára, hogy orosz területre csapást mérjen” – mondta az RN elnöke és miniszterelnök-jelöltje.

Kapcsolódó írásaink