Külföld

Sunak elveszítheti brit miniszterelnöki posztját

Sunak 2022 októberében került a brit kormány élére

Rishi Sunak brit miniszterelnök elveszítheti posztját a királyságban tartott általános választások után, mivel pártja kudarcot vallott a voksoláson – írja a The Telegraph egy, a lap számára végzett közvélemény-kutatás adataira hivatkozva. Ezzel ő lenne az első miniszterelnök, aki lemondana pártja választási veresége miatt, számolt be róla az eadaily.com.

Sunak elveszítheti brit miniszterelnöki posztját
Mélyponton Rishi Sunak brit miniszterelnök támogatottsága
Fotó: AFP/PRU

Potenciálisan a munkáspártiak sikere esetén Keir Starmer munkáspárti vezető lesz a miniszterelnök. Ő a 2019-es sikertelen szakszervezeti választások után lépett hivatalba. Korábban a Brexitért felelős árnyékminiszter és emberi jogi ügyvéd volt.

Sunak 2022 októberében került a brit kormány élére.

A választásokat július 4-én tartják. Május elején Angliában tartották a helyhatósági választásokat, amelyek a Konzervatív Párt megsemmisítő vereségével végződtek. A 107 választott testületben Sunak pártja mintegy ötszáz mandátumot veszített az ottani 989-ből. A Munkáspárt a 2600 mandátumból több mint ezret szerzett, a Liberális Demokraták pártja több mint száz új mandátumot szerzett, és a birtokában lévő helyek száma meghaladta az ötszázat.

Május közepén a YouGov adatai szerint a Munkáspártot a britek 47 százaléka támogatta, míg a konzervatívokat – emlékeztet az RBC – csak húsz százalék.

Kapcsolódó írásaink