Külföld

Ezek lesznek Putyin észak-koreai útjának céljai

Moszkva és Phenjan kereskedelmi és biztonsági megállapodásokat fog kialakítani, amelyek mentesek a Nyugat nyomásától – jelentette ki az orosz elnök

Putyin orosz elnök keddi észak-koreai látogatása előtt a Rodong Sinmun című vezető KNDK-s napilapban megjelent cikkben vázolta tárgyalásainak céljait.

Ezek lesznek Putyin észak-koreai útjának céljai
Vlagyimir Putyin orosz elnök (balról a második) és Kim Dzsongun (j2) észak-koreai vezető ismét találkozni fog
Fotó: AFP/Pool/Mikhail Metzel

Kialakítjuk az egyenlő és oszthatatlan biztonság architektúráját Eurázsiában – közölte Putyin, aki arra tett ígéretet, hogy növelik a két ország közötti „emberek közötti interakciókat”, beleértve a felsőoktatási intézmények közötti tudományos mobilitást, a turizmust, valamint a kulturális, oktatási, ifjúsági és sportcseréket a bizalom, a kölcsönös megértés és a jólét előmozdítása érdekében.

Putyin emlékeztette a koreaiakat, hogy a szovjet hadsereg segített felszabadítani őket a japán megszállás alól 1945-ben, és hogy Moszkva volt az első, amely elismerte a KNDK-t és diplomáciai kapcsolatokat létesített Phenjannal. A Szovjetunió emellett segített újjáépíteni az országot a koreai háború (1950–1953) pusztításai után az Egyesült Államok által támogatott Déllel.

„Oroszország szüntelenül támogatta és támogatni fogja a KNDK-t és a hősies koreai népet az alattomos, veszélyes és agresszív ellenség elleni harcban, a függetlenségért, az identitásért és a fejlődési út szabad megválasztásának jogáért folytatott küzdelemben” – írta az orosz elnök.

Ez lesz Putyin első észak-koreai útja 2000 óta, amikor találkozott Kim Dzsong Illel. Tavaly szeptemberben a kelet-oroszországi Vosztocsnij űrrepülőtéren fogadta a KNDK jelenlegi vezetőjét, Kim Dzsongunt.

A Kreml közlése szerint az orosz küldöttség tagja lesz Szergej Lavrov külügyminiszter, Gyenyisz Manturov első miniszterelnök-helyettes, Andrej Belouszov védelmi miniszter, Mihail Murasko egészségügyi miniszter, Roman Sztarovojt közlekedési miniszter, Jurij Boriszov, a Roszkozmosz űrügynökség vezetője és Oleg Belozsjorov, az orosz vasút vezetője is.

Kapcsolódó írásaink