Külföld

Stoltenberg szerint a tagállamok nagy része teljesíti a védelmi elvárást

A háború előtt a NATO akkori harminc tagállamából csupán hat teljesítette ezt az elvárást

A NATO főtitkára szerint az észak-atlanti szövetség több mint húsz tagállama teljesíti idén az elvárt, kétszázalékos GDP-arányos védelmi költségvetési kiadást.

Stoltenberg szerint a tagállamok nagy része teljesíti a védelmi elvárást
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár
Fotó: AFP/Simon Wohlfahrt

Jens Stoltenberg több napos amerikai látogatásának első napján tartott beszédében beszélt erről hétfőn Washingtonban.

A szövetség főtitkára a Wilson Center kutatóközpont rendezvényén úgy fogalmazott, hogy „az európaiak többet tesznek a kollektív biztonságuk érdekében, mint akár csak néhány évvel ezelőtt is”.

Jens Stoltenberg arra utalt, hogy az adatok szerint Oroszország ukrajnai háborújának megkezdése előtt, 2021-ben, a NATO akkori harminc tagállamából csupán hat teljesítette ezt az elvárást.

Jens Stoltenberg hétfőn találkozik Joe Biden amerikai elnökkel, majd kedden tárgyal Antony Blinken külügyminiszterrel és találkozik a szenátus külügyi bizottságának tagjaival, valamint a szenátusban kisebbségben lévő republikánusok vezető szenátorával, Mitch McConnell-lel.

A NATO főtitkára szerdán Kanadában Justin Trudeau miniszterelnökkel folytat megbeszélést, majd csütörtökön ismét Washingtonban lesz, amikor Jake Sullivannel, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadójával találkozik.

Jens Stoltenberg amerikai útjának elsődleges célja a NATO júliusi 75. évfordulós csúcstalálkozójának előkészítése, amelyet Washingtonban rendeznek.

Kapcsolódó írásaink