Külföld

Egy ország sem halmozza fel úgy a lőszert, mint az észtek

Kénytelenek lesznek egyéb kiadásaikat csökkenteni

Észtország a többi NATO-tagországnál gyorsabban pótolja lőszerkészleteit, az utóbbi két évben többet vásárolt ezekből, mint az azt megelőző harminc évben – közölte hétfőn Hanno Pevkur védelmi miniszter a Vikerhommik helyi rádióműsorban.

Egy ország sem halmozza fel úgy a lőszert, mint az észtek
Hanno Pevkur észt védelmi miniszter
Fotó: AFP/Michal Cizek

A miniszter szerint az Egyesült Államokat leszámítva minden NATO-tagállam „súlyos lőszerhiánytól szenved”. „Ha azt nézzük, hogy az országok milyen gyorsan halmozzák fel a lőszereket, akkor Észtország kétség kívül a leggyorsabbnak bizonyul. Az utóbbi két évben már több lőszert szereztünk be, mint az utóbbi harminc év alatt” – tette hozzá Pevkur.

A tárcavezető rávilágított arra, hogy míg a 2022–2025-ös évekre szóló költségvetésekben 155 millió eurót (61 milliárd forint) terveztek elkülöníteni, addig a most júniusban elfogadott négyéves terv 1,55 milliárd eurót (613 milliárd forint) szán erre a célra. Hozzátette, hogy a kormány további 1,6 milliárd euró elkülönítését fontolgatja.

Tiina Uudeberg védelmi tervezési ügyekért felelős államtitkár június 6-án az ERR közszolgálati rádió honlapján megjelent interjújában arról beszélt, hogy a lőszerbeszerzésekre fordított összegek növelése miatt kénytelenek lesznek egyéb kiadásokat csökkenteni, így például elhalasztják a katonai távközlési és szállítmányozási eszközök beszerzését, illetve megkurtítják a haditechnikai eszközök karbantartására, valamint javítására szolgáló forrásokat.

Kapcsolódó írásaink