Külföld

Oroszország etnikai alapú feldarabolására szólított fel a lengyel elnök

Duda szerint az etnikai kisebbségeknek el kellene szakadniuk Moszkva uralma alól, és saját államot kellene alapítaniuk

Duda vasárnap, a Svájcban rendezett békekonferencián felszólalva Oroszországot “a nemzetek börtönének” nevezte. Az ország “közel 200 etnikai csoport otthona”, amelyek “a mai Ukrajnában alkalmazott módszerek eredményeként lettek Oroszország lakói” – idézte a lengyel vezetőt az oroszhirek.hu.

Oroszország etnikai alapú feldarabolására szólított fel a lengyel elnök
Andrzej Duda lengyel elnök Oroszország etnikai alapú feldarabolására szólított fel
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

“Oroszország továbbra is a világ legnagyobb gyarmatbirodalma, amely az európai hatalmakkal ellentétben soha nem ment át a dekolonizáció folyamatán, és soha nem volt képes megbirkózni múltjának démonaival” – jelentette ki Duda. “A nemzetközi közösség tagjaként végre ki kell mondanunk – a modern világban nincs [helye] a gyarmatosításnak”.

Amióta Oroszország hadműveletet indított a szomszédos államban, Lengyelország az egyik leghangosabb támogatója az Ukrajnának nyújtott segítségnek. A lengyel média szerint Duda fő küldetése Svájcban az volt, hogy “rávilágítson az orosz fenyegetés mértékére”.

Tusk lengyel miniszterelnök korábban felvetette az amerikai atomfegyverek potenciális befogadásának lehetőségét, amit Moszkva “provokációnak és mélyen ellenséges politikának” nevezett.

Putyin orosz elnök többször kijelentette, hogy Moszkvának nem áll szándékában megtámadni a NATO-tagállamokat, és az ezzel ellentétes állításokat ijesztgetésnek minősítette.

2023 augusztusában Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő az Izvesztyija című újságnak írt egy véleménycikket, amelyben elítélte a Nyugat által elkövetett “gyarmatosító bűnöket”, és azt állította, hogy a nyugati tengerentúli birtokok, például Franciaország Új-Kaledónia, Nagy-Britannia Gibraltár és az USA Guam, modern “gyarmatok”. Azt írta, hogy “a szabad világ kétségtelenül győzni fog, és a dekolonizáció folyamata befejeződik”.

Kapcsolódó írásaink