Külföld

Több ország, köztük a BRICS-tagok sem írták alá a svájci békekonferencia zárónyilatkozatát

91 jelenlévő országból 79 írta alá a dokumentumot

Néhány ország, köztük a BRICS-tagállamok is megtagadták a Svájcban megrendezett Ukrajna-konferencia eredményéről szóló, közös nyilatkozat aláírását, számol be az Oroszhirek.hu.

Több ország, köztük a BRICS-tagok sem írták alá a svájci békekonferencia zárónyilatkozatát
A BRICS-tagállamok, valamint Örményország, Bahrein, Vatikánváros, Indonézia, Líbia, Mexikó, Szaúd-Arábia, Thaiföld is megtagadta annak a közös nyilatkozatnak az aláírását, melyet a Svájcban rendezett hétvégi békekonferencián fogadtak el a világ vezetői
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

A rendezvény szervezői a bürgenstocki sajtóközpont képernyőjén közzétették a zárónyilatkozatot aláíró országok listáját. Ebből kiderül, hogy a 91 jelen lévő országból 79 írta alá a dokumentumot.

A visszautasítók között vannak a BRICS-tagállamok, azaz Brazília, India, Dél-Afrika, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Örményország, Bahrein, Vatikánváros, Indonézia, Líbia, Mexikó, Szaúd-Arábia, Thaiföld és Vatikánváros.

Magyarországot Szijjártó Péter külügyminiszter képviselte, és a jelek szerint támogatta a nyilatkozatot.

A szöveg szerint az aláírók felszólítanak:

  • az atomerőművek és létesítmények, köztük a zaporizzsjai atomerőmű ellenőrzésének visszaadását Ukrajnának;
  • biztosítsák a szabad, teljes körű és biztonságos kereskedelmi hajózást, valamint a fekete-tengeri és az azovi-tengeri kikötőkhöz való hozzáférést;
  • mindkét fél összes hadifoglyának szabadon bocsátása;
  • az összes deportált és illegálisan kitelepített gyermeket és más, illegálisan fogva tartott civileket küldjék vissza Ukrajnába.

Az Ukrajnáról szóló konferenciára a hétvégén került sor a Luzern melletti Bürgenstock üdülőhelyen. A konferencián 91 ország és nyolc szervezet vesz részt, köztük az EU, az Európa Tanács és az ENSZ.

Joe Biden amerikai elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök és sok más vezető nem utazott Svájcba. Néhány résztvevő, például Kamala Harris amerikai alelnök és Olaf Scholz német kancellár már korábban távozott, Fumio Kishida japán miniszterelnök pedig mindössze két és fél órán át vett részt a széles körben értelmetlennek minősített eseményen.

Bern nem küldött meghívást Moszkvának a csúcstalálkozóra. Mint a Kreml hangsúlyozta, teljesen logikátlan és hiábavaló az ukrán válság megoldásának módjait keresni Oroszország részvétele nélkül.

Objektum doboz

Vlagyimir Putyin a héten új javaslatot tett a konfliktus megoldására. Szerinte a béketárgyalások megkezdéséhez a kijevi rezsimnek ki kellene vonnia csapatait az új orosz régiók – LNR, DNR, Herszon és Zaporizzsja régiók – teljes területéről. Az elnök megjegyezte, hogy az ellenségeskedések megszűnnek, amint Ukrajna beleegyezik ebbe a feltételbe.

Ezenkívül hivatalosan is be kell jelentenie a NATO-csatlakozási terveinek elutasítását, rögzítenie kell semleges, el nem kötelezett és nukleáris fegyverektől mentes státuszát. Emellett szükség van Ukrajna demilitarizálására és nácimentesítésére. Putyin az Oroszország elleni szankciók feloldását is megemlítette.

Kapcsolódó írásaink