Külföld

A románok nyakunkra hozzák a háborút, könnyen orosz célponttá válhatnak

Klaus Iohannis román köztársasági elnök NATO-főtitkár szeretne lenni, tehát érthető, hogy az amerikaiak kedvében jár

A románok egyre-másra provokálják az oroszokat. Bár katonákat ők sem akarnak az ukrajnai frontra küldeni, de sok minden mást megtesznek az amerikaiak kedvéért. Hivatalosan nem részesei a háborúnak, de olyan útra tévedtek, amelynek végén az oroszok akár oda is csaphatnak. Ha ez bekövetkezik, a háború vészesen közel kerül Magyarországhoz.

A románok nyakunkra hozzák a háborút, könnyen orosz célponttá válhatnak
Az amerikai légierő egyik F–15-ös harci gépe a levegőben utántöltésre készül a romániai Mihail Kogalniceanu NATO légi bázishoz közeli légtérben
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az ukrajnai háború gyorsan kelet felé terjed, és közvetlenül eléri a magyar határt. Ne gondolja senki sem, hogy ez a fenyegetés Ukrajna, pontosabban Kárpátalja irányából fog érkezni. Lehet, hogy ma még merész állításnak tűnik, de a veszély akár a magyar–román határon is jelentkezhet majd.

Első lépésként – pontosan nem meghatározhatóan, lassan, fokozatosan, országrészenként – Ukrajna elkerülhetetlenül összeomlik. Nincs az a magára valamit is adó katonai szakértő, aki ne ezt jósolná. Stephen Bryen, a Reagan-kormány volt védelmi helyettes államtitkára, fegyverzet- és stratégiai elemző szerint, „Ukrajnának nincs elég katonája ahhoz, hogy harcoljon az oroszok ellen. A húsdarálónak nevezett fronton naponta több száz ukrán veszíti életét. Oroszországnak viszont jelentős embertartalékai vannak.” A legutolsó orosz közlés szerint 700 ezer kiképzett katona van a fronton.

A konfliktus eszkalációjának újabb fejezete, hogy Ukrajna a nyugati országoktól kapott, illetve a jövőben érkező F–16-os vadászbombázókat romániai légi bázisokon akarja állomásoztatni, karbantartani és fegyverrel ellátni.

Vagyis Ukrajna abban bízik, hogy az értékes hadieszközöket így az oroszok a földön nem semmisíthetik meg, mert azok egy NATO-ország területén állomásoznak. Viszont egy esetleges orosz támadás Románia ellen sokkal közelebb hozná a háborút a magyar határhoz. Mint látjuk, az ukrán rendszer haláltusájában sok mindenre képes, még az ilyen trükkök sem állnak messze tőle. Vagyis a románok a nyakunkra hozhatják a konfliktust, és akkor már két szomszédunk is hadban álló fél lesz.

Jelenleg a NATO több román katonai bázison is jelen van, köztük a Konstanca megyei Mihail Kogalniceanu légi támaszponton, amelyet 2,5 milliárd eurós projekt keretében bővítenek ki. A csaknem háromezer hektáros terület tízezer NATO-katona és családtagjaik állandó befogadására lehet majd alkalmas, kifutópályák, repülőgéphangárok, de iskolák, óvodák, üzletek is épülnek a bázison. A Fekete-tenger partján található NATO-támaszpont kiválthatja a németországi Ramstein szerepét, amely jelenleg az Egyesült Államok legfontosabb európai központi katonai bázisa.

Mint látjuk, a NATO, elsősorban Amerika játékba akarja hozni a román kártyát. Vagyis Washington egyre inkább bele akarja sodorni Bukarestet a háborúba.

Politikailag is meg van ágyazva Romániában az amerikai jelenlétnek. Klaus Iohannis román köztársasági elnök NATO-főtitkár szeretne lenni, tehát érthető, hogy az amerikaiak kedvében jár. Egyébként is a román diplomáciának mindig volt egy „tartótisztje”, vagyis egy nagyhatalom, amelynek „szoknyája” alá bújva igyekezett saját, regionális érdekeit érvényesíteni. A hagyományos „francia kapcsolatot” Románia már évekkel ezelőtt „ejtette”, manapság az amerikai himnusz a sláger Bukarestben.

A különböző NATO-országok által adományozott F–16-os harci gépek Romániában való állomásoztatása komoly kihívást jelent a szomszédos ország számára. Az F–16-ok ugyanis a legmodernebb csapásmérő eszközökkel vannak felszerelve, és a hírek szerint az lesz a feladatuk, hogy a Krím félszigetet támadják meg, beleértve a Krímet az orosz szárazfölddel összekötő kercsi hidat is.

A Krím megtámadása nem fogja Ukrajnát stratégiai előnyhöz juttatni, mert Ukrajna nem rendelkezik olyan szárazföldi haderővel, amely a légicsapások után elfoglalhatja a félszigetet. Viszont ha az orosz légvédelem nem bizonyul elég hatékonynak, akkor Moszkva számára lehet, hogy nem marad más hátra, minthogy Románia területén tegye használhatatlanná az F–16-osokat.

Ez viszont óriási kockázattal járna, mert Románia a NATO tagja, és Románia területe ellen elkövetett támadás után életbe léphet a katonai szövetség alapító okiratában megfogalmazott ötödik cikkely, vagyis a kollektív védelem alkalmazása. E szerint, ha egy NATO-tagállamot külső támadás éri, akkor ezt a védelmi szövetség többi országának a saját területe elleni akcióként kell értékelnie, és a megtámadott államot köteles megsegíteni.

Megnyugtatásképpen, az ötödik cikkely viszont nem rendelkezik arról, hogy a segítséget milyen formában, milyen gyorsan és milyen hatékonyan kell megtenni a NATO többi tagállamának. Tehát van a védelmi rendszerben némi mozgástér. Vegyünk egy egyszerű példát: a török légierő egyik F–16-os vadászgépe 2015. november 24-én lelőtte egy orosz Szu–24M típusú vadászbombázót a török–szír határ közelében. Ankara azt állította, hogy a gép megsértette a török légteret, Moszkva ezt tagadta.

Tegyük hozzá, hogy abban az időben rendszeressé váltak az ilyen incidensek, a törökök egy idő után elvesztették türelmüket, és pontot akartak tenni a légi az ügy végére. Viszont az orosz gép lelövése után azonnal összehívták a NATO rendkívüli tanácskozását, éppen az ötödik cikkely értelmében. A védelmi szervezet azonban nem tett semmilyen katonai intézkedést.

A román eset persze más, mert egy NATO-ország területén lévő, részben amerikai személyzettel működő légi bázis ellen lenne támadás. Viszont a fenti példából is látszik, hogy „nem eszik olyan forrón a kását, mint ahogyan főzik”.

Stephen Bryen szerint viszont „az a tény, hogy az Egyesült Államok nyilvánvalóan támogatja az F–16-os harci gépeknek a romániai bázisok használatát, lehet, hogy ez azt hozza magával, hogy Biden háborút indíthat el Európában annak érdekében, hogy ezzel megmentse süllyedő politikai „vagyonát”. Tulajdonképpen Biden a NATO és Európa jövőjét kockáztatná hivatalban maradásának érdekében. Valószínű viszont hogy ebben az esetben Európában az elfojtott, háborúellenes indulatok a felszínre törnének – vélekedik a nemzetközileg elismert geostratégiai elemző.

A NATO már veszélyesen közel áll ahhoz, hogy egy agresszorszövetséggé váljon, és ez felbomlását jelentheti.

Azért ne feledjük, hogy a románokat már „beletolták”, vagy másképpen fogalmazva, önként mentek bele ebbe a háborúba. Az orosz fekete-tengeri hadiflotta zászlóshajóját 2022. április 14-én két ukrán Neptun robotrepülő találta el. A hadihajó elsüllyedt. A támadást ukránok hajtották végre, de nagy a valószínűsége, hogy a robotrepülőket Romániából, amerikai segédlettel vezették a célpontra.

Remélhetőleg az oroszoknak nagyobb a tűrőképességük, mint a törököknek.

Kapcsolódó írásaink