Külföld

Oroszország lengyel és román célpontokat bombázhat

Az USA megdöbbentő nyilatkozatot tett Ukrajnáról

Oroszország megsemmisítheti a Lengyelországban és Romániában lévő F–16-osokat, ha átadják őket az ukránoknak – írta meg a ria.ru.

Oroszország lengyel és román célpontokat bombázhat
Egy F–16-os felszállás közben
Fotó: AFP/NTB/Jan Langhaug

Oroszország képes lesz megsemmisíteni az ukrán hadseregnek ígért F–16-os vadászgépeket a szomszédos NATO-országok légibázisain – vetette fel Larry Johnson volt CIA-elemző a Dialogue Works YouTube-csatornának adott interjújában.

„A Kijevnek ígért F–16-osokat valószínűleg Lengyelországba vagy Romániába fogják küldeni, hogy azok repülőtereit használják. (…) Ha Romániában és Lengyelországban rejtőznek, akkor ott fogják megsemmisíteni őket” – feltételezte.

A szakértő szerint, ha Bukarest és Varsó vadászgépeket telepít a területükre, amelyeket aztán katonai műveletekre használnak majd Ukrajnának, akkor ezek lesznek a célpontok. Johnson ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a rakétáinak köszönhetően sokkal nagyobb képességekkel rendelkezik.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök egy katonai pilótákkal folytatott beszélgetés során azt mondta, hogy az F–16-os vadászgépek, még ha a nyugati országok szállítanak is ilyeneket Ukrajnának, nem lesznek képesek megváltoztatni a harctéri helyzetet. Hozzátette, hogy ha harmadik országokból indítanák őket, akkor jogos célponttá válnának.

Kapcsolódó írásaink