Külföld

Dmitro Kuleba: A Svájcban tartott békekonferencia záróközleményében figyelembe vették Kijev álláspontját

Kijev álláspontját figyelembe vették annak a svájci csúcstalálkozónak a záróközleményében, amelyet az ukrajnai béke előmozdítása érdekében tartottak a hétvégén

„A szöveg kiegyensúlyozott, minden elvi álláspontunkat, amelyhez Ukrajna ragaszkodott, figyelembe vették” – mondta újságíróknak a kijevi diplomácia irányítója, hozzátéve, hogy a végleges záróközlemény-változatot még nem hozták nyilvánosságra.

Dmitro Kuleba: A Svájcban tartott békekonferencia záróközleményében figyelembe vették Kijev álláspontját
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elutasította Putyin pénteki követeléseit
Fotó: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Yasushi Kaneko

Kuleba úgy vélte, egy jövőbeli csúcstalálkozón a mostanira meg sem hívott Oroszország is részt vehet, de elutasította Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki követelését, hogy Kijev engedje át a négy, Oroszország által megszállt ukrajnai régiót, és mondjon le NATO-csatlakozási céljáról.

„Természetesen mi (...) tökéletesen megértjük, hogy eljön majd az idő, amikor beszélni kell Oroszországgal” – mondta. „De álláspontunk nagyon világos: nem fogjuk engedni, hogy Oroszország az ultimátumok nyelvén beszéljen, ahogyan most teszi.”

Hozzátette, hogy a csúcstalálkozón nem tárgyaltak meg alternatív béketerveket. A közép-svájci Bürgenstock üdülőhelyen tartott, kétnapos nemzetközi értekezleten több mint kilencven ország vett részt

Kapcsolódó írásaink