Külföld

Medvegyev a svájci „békecsúcsról”: a szarvasmarhák legeltetése az Alpokban az adófizetők pénzén

A volt orosz elnök szerint a svájci rendezvény „színtiszta szürrealizmus, és a békefórum résztvevői közül senki sem tudja, mit csinál ott, és mi a szerepe”

A Svájc által rendezett ukrajnai „békecsúcs” kiszámíthatatlan és diszfunkcionális eseménynek bizonyult, amelynek résztvevői nem tudják, mit keresnek ott – mondta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, számol be az Oroszhirek.hu.

Medvegyev a svájci „békecsúcsról”: a szarvasmarhák legeltetése az Alpokban az adófizetők pénzén
Dmitrij Medvegyev szerint a „békecsúcs” kiszámíthatatlan és diszfunkcionális eseménynek bizonyult
Fotó: AFP/Pool/Yekaterina Shtukina

A június 15–16-i, a Luzerni-tó melletti Bürgenstock Hotelben megrendezett konferencia középpontjában Volodimir Zelenszkij „békeformulájának” három pontja áll, köztük a fogolycsere, valamint a nukleáris és élelmiszerbiztonság. A terv szerint Oroszországnak ki kell vonulnia a Kijev által követelt összes területről, de Moszkva elutasította azt.

Oroszországot nem hívták meg az eseményre. Vlagyimir Putyin elnök szerint ez csupán a Nyugat kísérlete arra, hogy egy globális, oroszellenes koalíció illúzióját keltse, és elterelje a figyelmet a konfliktus alapvető okairól.

A Telegramon vasárnap megjelent írásában Medvegyev, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, George Orwell Állatfarmjához hasonlította a csúcstalálkozót. A regény, amelyet a Sztálin-kori Szovjetunióra való, burkolt utalásnak tartanak, arról szól, hogy az egyenlőség és a szabadság eszméi hogyan torzulhatnak el és árulhatók el, miután egy kegyetlen vezető átveszi a hatalmat.

A továbbiakban azt írta, hogy a svájci „pásztorfiúk csak megbízható állatokat” hívtak meg, köztük egy „őrült apró disznót” és segédjét, valamint „egy nyáj lassú eszű, nyugati alpesi birkát, akik boldogan bégetnek a békéről, valamint egy falka európai láncos kutyát, hogy őrizzék a jószágot”. Medvegyev nem pontosította, hogy kiknek szóltak ezek a megjegyzések.

A volt elnök szerint a „kutyák ugatnak és mérgező nyálat köpködnek” a rend fenntartása érdekében, amely szerinte indokolt, mivel a „birkák gyakran helytelenül bégetnek, és összezavarják a bemagolt nyilatkozatokat”.

Joe Biden amerikai elnökre utalva nyilvánvalóan azt mondta, hogy a nyájat „egy idős, gyengeelméjű tulajdonos” vezeti, aki „progresszív demenciában” szenved. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok Biden helyett „egy lágy agyú helyettest küldött, aki elmondott egy kívülről megtanult mondatot, és gyorsan hazament”, utalva Kamala Harris alelnökre.

„Összefoglalva, a szarvasmarhák legeltetése az Alpokban csak egy szomorú kupac kaki, amely az adófizetők pénzét égeti” – mondta Medvegyev.

A Bloomberg korábbi jelentése szerint Biden azért hagyta ki a csúcstalálkozót, mert az egybeesett egy kaliforniai adománygyűjtéssel az idén novemberi elnökválasztási kampányához. Zelenszkij bírálta az amerikai elnök távolmaradását, azt közölve, hogy azt „Putyin örömmel fogadná”.

Számos nyugati tisztségviselő elismerte, hogy az ukrajnai konfliktus nem oldható meg Moszkva tárgyalási részvétele nélkül.

Kapcsolódó írásaink