Külföld

Kudarcba fulladhat a svájci békekonferencia?

Hiábavalóak lehetnek a tanácskozás kísérletei, hogy megtalálják az „igazságos béke” útját

A svájci Bürgenstockban zajló, Ukrajnáról szóló konferencia azzal a kockázattal jár, hogy a konfliktus békés megoldása nélkül gyorsan kudarcot vall – közölte a Bloomberg.

Kudarcba fulladhat a svájci békekonferencia?
Megérkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrajnai békecsúcsra 2024. június 14-én
Fotó: AFP/Pool/Alessandro Della Valle

Az ukrán vezető „megesküdött, hogy előrehalad a nemzetközi támogatás kiszélesítésében”, de Kína távolmaradása a kétnapos találkozóról és az úgynevezett BRICS-államok alacsonyabb szintű diplomatáinak jelenléte árnyékot vet Ukrajna globális dél megnyerésére irányuló erőfeszítéseire” – írta a hírügynökség.

Több mint kilencven ország küldött delegációt, de a résztvevők listája azt mutatja, hogy „a világ vezetői körében a támogatás maximalizálására tett kísérletek nehéz feladatot jelentettek” – közölte a Bloombergre hivatkozó Oroszhirek.hu.

A június 15–16-i Bürgenstocki eseményre Bern több mint 160 delegációt hívott meg, köztük a G7-, a G20- és a BRICS-országok képviselőit. A szervezők azonban az összejövetel előtt bejelentették, hogy nem mindegyik küldöttség jött el, hiszen 91 ország, a szerbiai Koszovó tartomány és nyolc nemzetközi szervezet vesz részt. Ötvenöt ország küldte el állam- vagy kormányfőjét a részvételre. A kollektív Nyugat országai létszámfölényben vannak Bürgenstockban, amely kevés reményt hagy a kiegyensúlyozott vitára.

Oroszország nincs a meghívottak között. A legtöbb ország, amely az ENSZ tagja, nem küldött delegációt. Kína például teljesen bojkottálta a részvételt, míg Brazília megfigyelőként vesz részt rajta. Azerbajdzsán, Belorusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Venezuela, Egyiptom, Irán, Kína, Kuba, Egyiptom, Nicaragua, Pakisztán, Szíria, Etiópia és számos további ország nem jött el.

Három témával foglalkoznak, nevezetesen a humanitárius kérdésekkel, a nukleáris kérdésekkel és az élelmezésbiztonsággal. Június 14-én a svájci kormány pontosította, hogy az országok megoszthatják véleményüket a fogolycseréről, a civilek szabadon bocsátásáról és a gyermekek hazatelepítéséről. A fórum végén közös nyilatkozat várható.

Június 14-én Vlagyimir Putyin orosz elnök a külügyminisztérium vezető munkatársaival folytatott megbeszélésen kijelentette, hogy Oroszország részvétele és őszinte párbeszéd nélkül lehetetlen békés megoldást találni az ukrajnai konfliktusra. Az orosz államfő szerint már most nyilvánvaló, hogy a nemzetközi biztonság és stabilitás jelenlegi válságának hátterében álló „valóban alapvető kérdések”, valamint az ukrajnai konfliktus valódi gyökerei „nem kerülnek megvitatásra Svájcban, minden olyan kísérlet ellenére, amely a konferencia napirendjét többé-kevésbé tisztességesre igyekszik szabni”.

Kapcsolódó írásaink