Külföld

Az Egyesült Királyság lemásolta az amerikaiak újabb oroszellenes szankcióit

Az új célpontok között szerepelnek az orosz pénzügyi rendszer középpontjában álló intézmények is

Az Egyesült Királyság csütörtökön széles körű új szankciókat jelentett be Oroszország ellen, amelyek az ország energiaszektorát és pénzügyi rendszerét célozzák. A lépés az Egyesült Államok hasonló intézkedését követi, és a kormány közleménye szerint ez a hetek csoportja (G7) többi országával összehangoltan történik – adta hírül az Oroszhirek.hu.

Az Egyesült Királyság lemásolta az amerikaiak újabb oroszellenes szankcióit
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Olaf Scholz német kancellár, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Fumio Kishida japán miniszterelnök, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (balról) részt vesznek az Olaszország által rendezett G7-csúcstalálkozó munkaülésén
Fotó: AFP/Ludovic Marin

A szankciós listán összesen ötven szervezetet és magánszemélyt határoztak meg, amelyek célja, hogy megzavarják Moszkva azon képességét, hogy egy állítólagos „árnyékflotta” tankerhajókon keresztül kijátssza az orosz olajra vonatkozó árkorlátozást – tájékoztatott az Oroszhirek.hu.

Az új célpontok között szerepelnek az orosz pénzügyi rendszer középpontjában álló intézmények is, különösen a Moszkvai Tőzsde és két leányvállalata, a Nemzeti Elszámolási Központ (NCC) és a Nemzeti Elszámolási Letétkezelő (NSD). Az akciót az Egyesült Államokkal összehangoltan hajtották végre, amely egy nappal korábban szankcionálta a Moszkvai Tőzsdét – közölte a brit kormány.

Az új intézkedések az orosz hadsereg lőszer-, szerszámgép-, mikroelektronikai és logisztikai beszállítóit is célba veszik, köztük a Kínában, Izraelben, Kirgizisztánban és Törökországban székhellyel rendelkező szervezeteket, valamint azokat a hajókat, amelyek katonai árukat szállítanak Észak-Koreából Oroszországba – áll a közleményben.

„Ma ismét fokozzuk a gazdasági nyomást a szankciók révén, hogy visszaszorítsuk Oroszország azon képességét, hogy finanszírozza a háborús gépezetét. Vlagyimir Putyin orosz elnöknek veszítenie kell, és az elhúzódó konfliktus finanszírozására való képességének elvágása elengedhetetlenül fontos” – mondta Rishi Sunak brit miniszterelnök. „Az Egyesült Királyság mindig vállvetve fog kiállni Ukrajna mellett a szabadságért folytatott harcban” – tette hozzá.

Sunak részt vesz a G7 vezetőinek olaszországi csúcstalálkozóján, ahol a brit kormány állítólag 242 millió font (309 millió dollár) pénzügyi támogatást kíván nyújtani Ukrajnának.

A legutóbbi brit intézkedések azt követően születtek, hogy az Egyesült Államok szerdán további 300 oroszországi és máshol működő személyt és szervezetet szankcionált, mivel azok – mint mondták – kapcsolatban állnak a moszkvai „háborús gazdasággal”.

Moszkva washingtoni nagykövete, Anatolij Antonov elítélte az intézkedést, és kijelentette, hogy Oroszország „határozottan” fog válaszolni a szankciókra és az USA bármely más, „konfrontatív” lépésére.

Kapcsolódó írásaink