Külföld

Nem lesz még tűzszünet Izrael és a Hamász között

Antony Blinken külügyminiszter nem adta fel, továbbra is igyekszik közvetíteni a felek között

Az amerikai diplomácia vezetője szerdán kijelentette, hogy a Hamász számos megvalósíthatatlan feltételt is támasztott a gázai háború befejezését célzó tűzszüneti javaslatra adott válaszában, így egyelőre nem kerül sor a megállapodásra – írta meg a Mandiner.hu.

Nem lesz még tűzszünet Izrael és a Hamász között
Blinken kijelentette, hogy a Hamász számos megvalósíthatatlan feltételt is támasztott a gázai háború befejezését célzó tűzszüneti javaslatra adott válaszában, így egyelőre nem kerül sor a megállapodásra. Azt azonban hozzátette, Washington és a közvetítők továbbra is arra fognak törekedni, hogy áthidalják az ellentétet Izrael és a palesztin fegyveres csoport közötti szakadékot
Fotó: AFP/Pool/Alaa Al-Sukhni

A külügyminiszter hozzátette, Washington és a közvetítők továbbra is arra fognak törekedni, hogy áthidalják az ellentétet Izrael és a palesztin fegyveres csoport közötti szakadékot – ezt az Economic Times közölte.

A Hamász kedden hivatalosan is válaszolt a Joe Biden amerikai elnök által május 31-én felvázolt amerikai javaslatra, amely tűzszünetet és a gázai izraeli túszok fokozatos szabadon bocsátását irányozta elő az Izraelben börtönbe zárt palesztinokért cserébe, amely végső soron a háború végleges befejezéséhez vezethet.

A Hamász egyetlen szóval válaszolhatott volna: igen. Ehelyett csaknem két hetet várt, majd további változtatásokat javasolt, amelyek közül számos túlmutat a korábban elfogadott álláspontokon”– fogalmazott Blinken egy dohai sajtótájékoztatón, aki azért utazott a Közel-Keletre, hogy közvetítsen a felek között.

Kapcsolódó írásaink