Külföld

Az USA megnevezte a nagyvárosokat, amelyeket Ukrajna elveszít

Ukrajna idén májusban több mint 35 ezer katonát és több mint 2700 nehézfegyvert veszített

Ukrajna elveszítheti az ellenőrzést a nagyvárosok, köztük a főváros felett – vetette fel Larry Johnson volt CIA-ügynök a Dialogue Works nevű YouTube-csatorna műsorában, amiről a ria.ru is írt.

Az USA megnevezte a nagyvárosokat, amelyeket Ukrajna elveszít
Larry Johnson volt CIA-ügynök szerint több várost, így Kijevet is elveszíthetik az ukránok (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu/Diego Herrera Carcedo

„Szerintem elveszítik Kijevet, elveszítik Odesszát és Mikolajevet. Tudják, mi történik a fronton, tegnap láttam a térképet” – jegyezte meg.

A szakértő szerint az orosz hadsereg több irányban is előrenyomul, ami arra kényszeríti az AFU-t, hogy ezeken a vonalakon tartalékokat vonultasson fel. Az ukrán hadsereg azonban nem rendelkezik ilyen erőforrásokkal, míg az orosz fegyveres erők létszámban és felszereltségben felülmúlják őket.

„Egy bizonyos ponton, tudják, ez meg fog törni, és amikor ez megtörténik, azt mondtam, hogy nincs olyan pozíciójuk, olyan jól megerősített állásuk, ahová vissza tudnának vonulni” – összegezte Johnson.

Az utóbbi időben az orosz hadsereg fokozta aktivitását, s mélyen beékelődött az ellenség védelmébe Harkiv térségében, és már több települést is elfoglalt. Előző nap a régió orosz közigazgatásának vezetője, Vitalij Gancsev a RIA Novosztyinak elmondta, hogy Volcsanszk felét felszabadították, az AFU pedig információi szerint jelentős tartalékokat vont össze a városban.

Andrej Belousov orosz védelmi miniszter pénteken azt mondta, hogy Ukrajna idén májusban több mint 35 ezer katonát és több mint 2700 nehézfegyvert veszített. Azt is mondta, hogy a nyugati országok azzal, hogy fegyverekkel látják el Kijevet, hírszerzési információkat adnak át és ukrán katonákat képeznek ki, eszkalálják és meghosszabbítják a fegyveres konfliktust az országban.

Kapcsolódó írásaink