Külföld

Az ukránok emberi pajzsos taktikát alkalmaztak Harkivban az oroszok szerint + VIDEÓ

Az ukrán fegyveres erők az Epicenter bevásárlóközpontot raktárként és parancsnoki állomásként használták

Az orosz biztonsági erők jelezték, hogy az ukránok ismét emberpajzsos taktikát próbáltak alkalmazni, civilek mögé bújva – írta meg a TASZSZ-ra hivatkozva a Lenta.ru., számol be a Magyar Nemzet.

Az ukránok emberi pajzsos taktikát alkalmaztak Harkivban az oroszok szerint + VIDEÓ
Orosz siklóbomba találat érte Harkivban az építőipari szupermarketet. A legfrisseb adatok szerint a támadásban legalább 12 ember meghalt és több mint harmincan megsebesültek
Fotó: AFP/Sergey Bobok

Magáról az orosz támadásról lapunk is beszámolt korábban. Napi videóbeszédében szombaton kora este Zelenszkij „az orosz őrület” újabb megnyilvánulásának nevezte a barkácsáruház ellen intézett támadást.

„Csak az olyan őrültek, mint Putyin, képesek ilyen szörnyű módon gyilkolni és terrorizálni az embereket” – jelentette ki.

Objektum doboz

Ezzel szemben az oroszok azt állítják, hogy az ukrán fegyveres erők egyre inkább civilek mögé bújnak. Május közepén a harkivi régió adminisztrációjának vezetője, Vitalij Gancsev jelezte, hogy az ukrán fegyveres erők a város lakóit kívánják emberi pajzsként használni. Szerinte megismétlődik az a 2022-es helyzet, amikor az ukrán hadsereg minden lőállást közvetlenül lakott területen alakított ki. Hozzátette, hogy a harkivi régió lakosságának egy részét evakuálják – fogalmaz a Lenta.ru.

Hasonló eset történt Csernyigovban is. Szergej Markov politológus megjegyezte, hogy az ukrán fegyveres erők a város kellős közepén lévő szállodát alakítottak át parancsnoki beosztássá, amelyet egy orosz csapás megsemmisített. „Nagy zaj van az ukrán médiában. De valójában egy laktanya semmisült meg” – mondta a szakértő. „A betört ablak kétszintes priccseket tár fel, olyanokat, amilyeneket a laktanyákban találunk, nem a szállodákban.”

Kapcsolódó írásaink