Külföld

FSZB: Az ukrán hírszerzés közvetlenül részt vett a moszkvai terrortámadásban

A támadás négy résztvevője közül ketten nem sokkal a támadás előtt érkeztek Törökországból Oroszországba

Több mint húsz embert vettek őrizetbe a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás ügyében – közölte Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója a FÁK-tagállamok biztonsági szervei és különleges szolgálatai vezetőinek tanácsának ülésén Biskekben, számol be az Oroszhirek.hu.

FSZB: Az ukrán hírszerzés közvetlenül részt vett a moszkvai terrortámadásban
Crocus City Hall. Emlékezés az áldozatokra
Fotó: NorthFoto

„Jelenleg a merényletben részt vevők teljes körét állapítjuk meg. Már több mint húsz embert vettek őrizetbe, köztük a közvetlen elkövetőket és a bűntársakat” – mondta.

Az FSZB vezetője szerint a támadás négy résztvevője közül ketten nem sokkal a támadás előtt érkeztek Törökországból Oroszországba. Az egyik őrizetbe vett személy beismerte, hogy március 4-én onnan érkezett. Elmondása szerint félmillió rubelt ajánlottak neki az emberölésért.

Egy másik vádlott, Faridun Samsziddin februárban Isztambulból posztolt fotókat az Instagramon. Nyolc fotó ugyanazon a napon – február 23-án – készült, és szinte mindegyik képen szerepel a földrajzi helymeghatározás: „Aksaray, Isztambul”. Van köztük egy fotó magáról Samsziddinről, valamint olyan felvételek, amelyek állítólag a Fatih-mecsetben készültek.

A nyomozás során kiderült, hogy a terroristák felkészítését, finanszírozását, támadását és visszavonulását az interneten keresztül az Iszlám Állam Horaszán-csoport afgán–pakisztáni övezetből származó harcosai koordinálták – tette hozzá Bortnyikov.

„A bevetés befejeztével a terroristák egyértelmű parancsot kaptak, hogy az ukrán határ felé haladjanak, ahol egy »ablakot« készítettek elő arról az oldalról” – mondta.

Az FSZB igazgatója hangsúlyozta, hogy már most biztosra vehető, hogy az ukrán katonai hírszerzésnek közvetlen köze volt a terrortámadáshoz.

Véleménye szerint a terrortámadás megrendelőinek egyik célja az volt, hogy vallási és nemzeti tényezők felhasználásával megkárosítsák a FÁK-országok kapcsolatait.

„Geopolitikai ellenfeleink arra számítanak, hogy tönkreteszik azt az egyedülálló interetnikus és interkonfesszionális egyensúlyt, amely népeink hosszú együttélése során alakult ki” – mondta Bortnyikov, aki köszönetét fejezte ki a FÁK-országok különleges szolgálatainak munkatársainak, akik teljes körű segítséget nyújtottak Oroszországnak a terrortámadás kivizsgálásában.

„Szeretném biztosítani, hogy a bűncselekmény minden körülményét fel fogják tárni, és mindenki, aki részt vett benne, nem ússza majd meg a büntetést” – zárta beszédét az FSZB vezetője.

A krasznogorszki Crocus City Hall épületében március 22-én történt terrortámadás. Több férfi berontott az épületbe, közvetlen közelről lőttek az emberekre, gyújtóbombákat dobtak, és felgyújtották a nézőteret is. A legfrissebb adatok szerint 145 ember vesztette életét.

Kapcsolódó írásaink

Kirgíz figyelmeztetés

ĀOroszországban tucatnyi embert, köztük tádzsik és kirgiz állampolgárokat vettek vizsgálati őrizetbe