Külföld

Daniel Freund petíciója a magyar EU-elnökség felfüggesztéséért

„Orbán Viktor nem képviselhet bennünket, európaiakat” – így érvelt a német zöldpárti politikus a Mandiner cikke szerint.

Daniel Freund petíciója a magyar EU-elnökség felfüggesztéséért
Daniel Freund uniós képviselő az EU-elnökség miatt támadja Magyarországot
Fotó: AFP/Hans Lucas/Martin Bertrand

„2024. július 1-jén Magyarország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez gondot jelent, mert ezzel az európai értékeket lábbal tipró ember ülne az EU egyik irányító székébe: Orbán Viktor. Ő nem képviselhet bennünket, európaiakat. Orbán Viktor nem lehet az elnökünk. Ezért felszólítjuk Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, hogy függessze fel a magyar elnökséget” – ezzel a felütéssel kezdődik a petíció, amelyet két zöldpárti európai parlamenti képviselő, Daniel Freund és Damian Boeselager kezdeményezett.

„Itt az ideje, hogy az unió fellépjen egy olyan kormány zsarnokoskodása ellen, amelynek nyilvánvaló problémái vannak a legalapvetőbb európai elveink és értékeink betartásával” – írta a két zöldpárti politikus.

Daniel Freundék abban reménykednek, ha elegendő aláírást sikerül összegyűjteniük a szerdán elindított online platformon, akkor meg lehet akadályozni, hogy a magyar miniszterelnök, illetve kormány átvegye az EU vezetését.

Kapcsolódó írásaink