Külföld

Az ENSZ szerint Zelenszkij ukrán elnöki legitimitása május 20-a után is megmarad

Ukrajna elutasította a háborús választások megtartását

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) továbbra is Volodimir Zelenszkijt tekinti Ukrajna elnökének annak ellenére, hogy államfői megbízatása hivatalosan május 20-án lejárt. Erről a világszervezet vezetőjének képviselője, Stephane Dujarric beszélt újságíróknak – írja a lenta.ru.

Az ENSZ szerint Zelenszkij ukrán elnöki legitimitása május 20-a után is megmarad
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonai vezetőivel tartott megbeszélést Harkivban. Az ukrán elnök kijelentette, hogy az északkeleti Harkiv régióban a katonai helyzet „rendkívül nehéz”, de még mindig „ellenőrzés alatt” van
Fotó: AFP/Ukrainian Presidential Press Service/Handout

Volodimir Zelenszkijt 2019-ben választották meg Ukrajna elnökévé, hivatalába május 20-án lépett be. Idén május 20-ra kellett volna beiktatni az új ukrán vezetőt, de az országban nem írtak ki elnökválasztást – írja a lenta.ru.

2023 novemberében az ukrán Verhovna Rada képviselői nyilatkozatot írtak alá arról, hogy háborús időszakban nem lehet választásokat tartani. Megjegyezték, hogy a dokumentumot azért fogadták el, hogy „ne szakítsák meg az országot és a nemzetet”. Az ukrán elnökválasztást március 31-én tartották volna. Zelenszkij lemondta a kampányt, azzal magyarázva, hogy a választás „időszerűtlen”.

A hatóságok ezt a döntést a hadiállapottal magyarázták. Ugyanakkor a rezsim kritikusai szerint a valódi ok az volt, hogy Zelenszkij féltette a mandátumát, és nem tudta teljesíteni választási ígéreteit.

Május 21-én vált ismertté, hogy az ukrán államfő hivatalos honlapjára felkerült egy petíció, amelyben azt követelik, hogy Zelenszkijt elnöki mandátumának lejárta után küldjék a frontra. Ennek elbírálásához legalább 25 ezer aláírást kell összegyűjteni. A petíciót már mintegy 1500 ukrán írta alá.

Medvegyev katonai célpontnak nevezte Zelenszkijt

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij legitim katonai célpont Oroszország számára. Szerinte Zelenszkij végleges legitimitásvesztése semmit sem fog változtatni Oroszország számára. Medvegyev háborús bűnösnek is nevezte az ukrán vezetőt.

Mint mondta, egy Oroszországgal szemben ellenséges politikai rezsim élén áll, amely háborút folytat ellenünk. És a háborút viselő országok vezetőit mindig legitim katonai célpontnak tekintik.

Korábban Medvegyev azt mondta, hogy Zelenszkij bitorolta a hatalmat Ukrajnában a választások elmaradása után. Szerinte a köztársasági elnök „leköpte az ország alkotmányát”.

Emellett Medvegyev Zelenszkijt hibáztatta azért, hogy fél a választásokon való indulástól. Félt attól, hogy „túltesz” Valerij Zaluzsnij volt ukrán fegyveres erők főparancsnokán és Petro Porosenko volt köztársasági elnökön – tette hozzá Medvegyev.

Kapcsolódó írásaink