Külföld

Zelenszkij kétségbeesett döntésekre kényszerül

Vladimir Zelenszkij elnöki mandátuma május 20-án jár le

Volodimir Zelenszkij hivatali ideje május 20-án lejár, megszűnik Ukrajna törvényes elnöke lenni – írta meg a ria.ru.

Zelenszkij kétségbeesett döntésekre kényszerül
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatali ideje a mai nappal lejár
Fotó: AFP/Roman Pilipey

A szomszédos köztársaságban 2024. március 31-én kellett volna elnökválasztást tartani, és az újonnan megválasztott államfő beiktatására májusban került volna sor. A szavazást azonban a hadiállapotra és az általános mozgósításra hivatkozva törölték. Zelenszkij szerint a választásokra most „nem megfelelő az időpont”, hangsúlyozva, hogy a kérdést le kell zárni.

Az orosz Külügyi Hírszerző Szolgálat szerint a kijevi rezsim vezetője „érzi pozícióinak sebezhetőségét”, és „május 20-i hivatali idejének lejárta előtt kétségbeesetten próbál megszabadulni a »megbízhatatlan emberektől«”. A hírszerző szolgálat szerint Ukrajnában nagyszabású tisztogatást hajtanak végre a hadseregben, és átrendeződéseket hajtanak végre a kormányban, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) és a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetésében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Zelenszkij államfői jogköreinek lejárta utáni legitimitásának kérdésére Ukrajna saját politikai és jogi rendszerének kell választ adnia. Az orosz vezető emlékeztetett arra, hogy a szomszédos ország alkotmánya „mindenféle lehetőséget tartalmaz”, amelyet a köztársaság alkotmánybíróságának kell értékelnie.

Ugyanakkor – mint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megjegyezte – Moszkva elemezni fogja a Zelenszkij hivatali idejének lejártával kialakult helyzetet, hogy kialakítsa álláspontját.

A Washington Post arról számolt be, hogy a jelenlegi körülmények között a kijevi rezsim vezetőjét a demokrácia aláásásával vádolhatják Ukrajnában.

Kapcsolódó írásaink