Külföld

Moszkva reagált arra, hogy az EU újabb orosz hírügynökségeket tiltott be

Vjacseszlav Vologyin szerint „a kettős mérce politikája az európai struktúrák szerves részévé vált”

Az orosz Állami Duma elnöke azzal vádolta az EU-t, hogy cenzúrázza az alternatív véleményeket, és korlátozza a szólásszabadságot azzal a céllal, hogy megtévessze a polgárokat – írja az Oroszhirek.hu.

Moszkva reagált arra, hogy az EU újabb orosz hírügynökségeket tiltott be
Moszkva reagált arra, hogy az EU újabb orosz hírügynökségeket tiltott be (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova

Vjacseszlav Vologyin az orosz médiaorgánumokat érintő legutóbbi brüsszeli tiltást kommentálta, amely ellenintézkedésekre figyelmeztetett a moszkvai külügyminisztériumból – írja az Oroszhirek.hu.

Pénteken az Európai Tanács bejelentette, hogy felfüggeszti további négy médiaszervezet műsorszolgáltatási tevékenységét arra hivatkozva, hogy azok „orosz propagandát terjesztenek és támogatnak”.

A feketelistán szerepel a RIA Novosztyi hírügynökség, az Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazeta című újságok, valamint a csehországi székhelyű Európa Hangja portál.

Szombaton a Telegramon Vologyin a lépést úgy jellemezte, hogy az EU „az objektív és megbízható információkhoz való hozzáférés elzárását” kívánja demonstrálni a tagállamok lakosai előtt.

A törvényhozó szerint „a kettős mérce politikája az európai struktúrák szerves részévé vált”, mivel azok „csak beszélnek a szólásszabadságról, de a valóságban nem tolerálják azt”.

A brüsszeli tisztviselőknek nincsenek érveik arra, hogy meggyőzzék az uniós polgárokat arról, hogy igazuk van, és amint problémát látnak, egyszerűen blokkolnak „minden alternatív nézőpontot, megsemmisítik a szólásszabadságot, és megsértik az információk szabad terjesztéséhez és befogadásához való jogot” – hangsúlyozta Vologyin.

„Valójában egyetlen céllal vezetik be a cenzúrát: hogy megtévesszék a polgáraikat, és hatalmon maradjanak” – érvelt.

Az orosz külügyminisztérium Brüsszel lépését kommentálva megjegyezte, hogy Moszkva többször figyelmeztette az EU-t, hogy az orosz médiával szembeni „elnyomó intézkedések” nem maradnak válasz nélkül.

„E figyelmeztetések figyelmen kívül hagyása ellenintézkedésekre kényszerít bennünket, amelyek elkerülhetetlenül következnek” – mondta pénteken a minisztérium szóvivője, Marija Zaharova.

A diplomata szerint Brüsszel döntése bizonyíték arra, hogy „az EU és tagállamai elhanyagolják nemzetközi kötelezettségeiket a médiapluralizmus biztosítása terén, és újabb példája a demokratikus társadalmak degenerálódásának” Nyugaton.

Amióta az ukrajnai konfliktus 2022 februárjában nyílt ellenségeskedéssé eszkalálódott, az EU több, Oroszországhoz kötődő médiumot eltiltott attól, hogy a tagállamok közönségével kapcsolatba lépjen. Még a betiltott szervezetek által készített tartalmak befogadása is illegális az unióban.

Moszkva válaszul határozottan fellépett a nyugati médiával szemben. Az oroszellenes hangulatra, félretájékoztatásra és cenzúrára hivatkozva a nemzeti médiafelügyelet más médiumokkal együtt megtiltotta a hozzáférést a Twitterhez, a Facebookhoz, az Instagramhoz és a BBC, illetve a Deutsche Welle honlapjaihoz.

Kapcsolódó írásaink