Külföld

Még idén leköszön, de azért utoljára még beszólt az Orbán-kormánynak

A kínaiak budapesti befolyásának növekedése mindenkiben fel kell, hogy kapcsolja a vörös jelzést – fogalmazott

Mitch McConnell republikánus vezető szerint a magyar kormány épp azokkal a hatalmakkal barátkozik, amelyek biztonsági fenyegetést jelentenek a nyugati szövetségi rendszerre – írja a Mandiner.hu.

Még idén leköszön, de azért utoljára még beszólt az Orbán-kormánynak
Mitch McConnell, a szenátus kisebbségi vezetője sajtótájékoztatóra érkezik a szenátusi republikánus párt politikai ebédjét követően a Capitol Hillen 2024. május 15-én
Fotó: AFP/Getty Images/Getty Images North America/Andrew Harnik

Váratlan kritika érkezett a magyar kormányhoz: az amerikai Republikánus Párt szenátusi frakcióvezetője magyar idő szerint pénteken mondott beszédében éles kritikát fogalmazott meg Magyarország Kína- és Oroszország-politikáját illetően a washingtoni szenátusban – írja a Mandiner.hu.

Mint Mitch McConnell a NATO-n belüli kínai befolyásról szóló felszólalásában fogalmazott, a magyar kormányfő a Hszi-látogatáson a Kínai Népköztársaságot az EU-n kívüli legfontosabb kereskedelmi partnerének nevezte, a felek pedig kapcsolatukat átfogó stratégiai partnerségnek nevezték. Mindezt akkor, amikor a szenátor szerint a NATO európai tagországai éppen tudatosítják, hogy mit jelent az orosz agresszió jelentette biztonsági fenyegetés, valamint milyen rendszerszintű riválisként jelenik meg Kína.

Eközben a magyar kormány megengedi a kínai rendfenntartóknak, hogy magyar földön elhallgattassák a másként gondolkodókat, és Magyarország volt az első európai ország, amely csatlakozott a pekingi Egy övezet, egy út kezdeményezéshez, amelyből más kormányok, mint például a Giorgia Meloni vezette Olaszország kilépnek.

Mitch McConnell felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai kérés ellenére Magyarország utat engedett a Huawei terjeszkedésének, és a kínai kommunikációs óriáscég beépítette a kínai technológiát az ország 5G-hálózatába. Míg más európai államok nagy összeget költöttek arra, hogy távol tartsák rendszereiktől a Huaweit, addig Magyarország a kínai cég regionális logisztikai bázisa lett.

„A kínaiak budapesti befolyásának növekedésével kapcsolatos információk mindenkiben fel kell hogy kapcsolják a vörös jelzést, aki komolyan aggódik a Kínával folytatott stratégiai verseny miatt” – fogalmazott a konzervatív szenátor, hozzátéve, hogy a republikánusoknak nemcsak szövetségeseik értekeit, de közös érdekeit is meg kell vizsgálniuk. „Miközben küzdenek az EU bürokratáival Brüsszelben, Magyarország vezetői összehaverkodtak Amerika legnagyobb stratégiai ellenfeleivel” – folytatta a frakcióvezető, Donald Trump egyik legnagyobb pártbeli bírálója.

Annak ellenére, hogy Mitch McConnell szerint a volt elnök „erkölcsileg felelős” az amerikai Capitoliumban kitört zavargásokért, később mégis csak beállt Trump mögé, támogatva az elnökjelöltet. Lehet, hogy mindehhez hozzájárult, hogy utóbbi feltörölte kritikusával a földet, kijelentve, hogy McConnell egy „mogorva és mosolytalan” politikai figura.

A republikánus politikus szerint Magyarország önként lett a kommunista Kína lábtörlője Európában, és NATO-tagként odadörgölődzik az orosz neoszovjet imperialistákhoz, innen egy lépés lehet szerinte, hogy Iránba küldenek kereskedelmi tárgyalóküldöttséget, illetve név nélkül utalva arra, hogy Mahmúd Ahmadinezsád budapesti előadásával Magyarország legitimizálja a világ első számú terrorfinanszírozó államát.

A republikánus vezető szerint Amerika érdeke az, hogy megerősítse a kollektív védelmet az orosz, kínai és iráni fenyegetés ellenében.

Eközben a magyar kormány akadályozta Svédország NATO-csatlakozását, és akadályozza az európai erőfeszítéseket Ukrajna megsegítésére. „Magyarország három, biztonságunk és jólétünk aláásására törekvő hatalom metszéspontjában áll” – szögezte le Mitch McConnell, aki az év elején jelentette be, hogy 2024 végén visszavonul a szenátusi munkából.

Kapcsolódó írásaink