Külföld

Jóváhagyta Pozsony az új atomerőművet

Áldását adta a szlovák kormány egy új atomerőmű létesítésére. Az üzem várhatóan ezerkétszáz megawatt teljesítményű lesz.

Jóváhagyta Pozsony az új atomerőművet
Atomlétesítmény Mohiban
Fotó: AFP/Tomas Benedikovic

Nagy fába vágta a fejszéjét a Robert Fico vezette kabinet – írta meg szerdán a pozsonyi Új Szó. Mint a cikkben olvasható, hamarosan újabb atomerőműve lehet Szlovákiának. A százszázalékos állami tulajdonban levő, legfeljebb ezerkétszáz megawatt teljesítményű blokkot Jászlóapátszentmihályban (Jaslovské Bohunice), a már meglévő létesítmény területén húzzák föl.

Ezzel jelentős mértékben lerövidítjük az engedélyezési eljárást, elkerülve az olyan intézkedéseket, amelyek egyébként sok-sok évet vennének igénybe – magyarázta a döntés kapcsán Robert Fico (Smer) kormányfő.

A határozat szerint Denisa Saková (Hlas) gazdasági- és Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszternek október 31-ig kell egy olyan tervezetet előkészítenie, amelyben a munkálatok időpontjára, az építés ütemtervére, az anyagi forrásra, valamint a beruházó és a technológia kiválasztásának folyamatára is választ ad a kabinetnek.

Kapcsolódó írásaink