Külföld

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

A gyakorlat témája a terrorizmus elleni küzdelem volt

A fehérorosz és az iráni hadsereg megvitatta az együttműködés fejlesztését a harci kiképzés területén – erről a fehérorosz védelmi minisztérium sajtószolgálata írt Aljakszandr Bász vezérőrnagynak, a fehérorosz fegyveres erők harci kiképzési főosztálya vezetőjének iráni látogatását követően – írta meg az Origo.

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Karl-Josef Hildenbrand

„A fehérorosz katonai küldöttség vezetője, Aljakszandr Bász vezérőrnagy megbeszéléseket folytatott az iráni féllel a harci kiképzés terén való együttműködés fejlesztéséről” – írták a tájékoztatóban.

A beszámoló szerint Teheránban befejeződött a „Security Belt 2024” (Biztonsági Öv 2024) parancsnoki és törzskari gyakorlat, amelyben fehérorosz katonák vettek részt.

A gyakorlat témája a terrorizmus elleni küzdelem volt.

Április végén Viktar Hrenyin és Mohammad Reza Astiani fehérorosz és iráni védelmi miniszternek a kazah fővárosban, Asztanában – a Sanghaji Együttműködési Szervezet védelmi minisztereinek találkozója alkalmával – tartott megbeszélése után a fehérorosz katonai tárca közölte, hogy Minszk és Teherán érdekelt az együttműködés további fejlesztésében katonai téren.

Korábban, Hrenyin és Astiani teheráni találkozóját követően, 2023. július végén a védelmi szervek között egyetértési emlékeztetőt, valamint a kétoldalú katonai együttműködés egy évre szóló tervét írták alá.

Kapcsolódó írásaink