Külföld

A Pentagon tüzérséget és légvédelmet készül Ukrajnába küldeni

Amerikai tisztviselők szerint a Pentagon arra készül, hogy gyorsan jóváhagyjon egy Ukrajnának szánt fegyvercsomagot, amely tüzérségi és légvédelmi fegyvereket tartalmaz, miközben a Kongresszus a további finanszírozásról dönt, írta meg a Mandiner.hu.

A Pentagon tüzérséget és légvédelmet készül Ukrajnába küldeni
A Pentagon épülete
Fotó: AFP/STAFF

A Biden-kormányzat még nem hozott végleges döntést arról, hogy mekkora lesz a csomag, és mi lesz benne – nyilatkozták névtelenül amerikai tisztviselők. A védelmi minisztérium alkalmazottai azon dolgoznak, hogy összeállítsanak egy olyan amerikai fegyvercsomagot, amely gyorsan átmehet a bürokratikus folyamaton, amint a törvényt elfogadják és az elnök aláírja, mondta az egyik tisztviselő.

A csomagot majd nagyon gyorsan eljuttatják a védelmi miniszterhez, és az egyből az elnökhöz kerülne, jóváhagyásra – mondta a tisztviselő. Ez a csomag – amely a második lenne, amelyet az Egyesült Államok küldött azóta, hogy decemberben elfogytak a források – tüzérségi és légvédelmi eszközöket tartalmazna Ukrajna arzenáljának feltöltésére. Sok amerikai fegyver már most is európai raktárakban van elhelyezve, amelyeket azonnal Ukrajnába lehetne szállítani – mondták a tisztviselők.

A Fehér Ház a múlt hónapban hagyott jóvá egy 300 millió dolláros sürgősségi csomagot, a korábbi szerződésekből származó költségmegtakarítások felhasználásával. Patrick Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője nem kívánt részletekbe bocsátkozni arról, hogy mi lesz a soron következő csomagban, de csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak nagyon robusztus logisztikai hálózata van, amely lehetővé teszi számukra, hogy nagyon gyorsan szállítsák a fegyvereket, amelyek néhány napon belül Ukrajnába érkezhetnek.

A Kongresszus szombaton szavazni fog négy olyan törvényjavaslatról, amelyben 95 milliárd dollárt különítenének el Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni partnerek támogatására. A Szenátusnak még jóvá kell hagynia a segélycsomagot, mielőtt Biden aláírhatja azt.

Az Ukrajnának szánt közel 61 milliárd dollárból mintegy 48 milliárd dollár a Pentagonhoz kerülne, hogy finanszírozza Kijev felfegyverzését, a fegyverek feltöltését és az európai katonai műveletek kifizetését.

A törvényjavaslat 23,2 milliárd dollárt szán a hadseregnek az Ukrajnának biztosított fegyver- és felszereléskészletek feltöltésére. További 13,8 milliárd dollár jutna az Ukrajna biztonsági támogatására irányuló kezdeményezésre, hogy a Pentagon új fegyvereket vásárolhasson Kijev számára. A 11,3 milliárd dollár pedig az európai csapatműveletek fokozását finanszírozná. A jogszabály újból felhatalmazza a Pentagont arra is, hogy a katonai készletekből legfeljebb 7,8 milliárd dollár értékben meglévő fegyvereket küldjön Ukrajnába, amelyeket aztán a csomagban szereplő kiegészítő finanszírozással pótolnának.

Az Egyesült Államok vezető tisztviselői a héten hangsúlyozták, hogy Ukrajna hamarosan súlyos helyzetbe kerül, ha a Kongresszus nem fogad el további finanszírozást. Bill Burns, a CIA igazgatója szerint új amerikai fegyverek nélkül Ukrajna az év végére veszíthet.

Kapcsolódó írásaink