Külföld

Az ukrán erők lőtték le az orosz bombázót

Első alkalommal sikerült orosz stratégiai gépet megsemmisíteni

Az Ukrajna ellen péntekre virradóra rakétatámadást végrehajtó orosz Tu–22M3 nagy hatótávolságú bombázó repülőgépek egyikét az ukrán katonai hírszerzés a légierővel közösen végrehajtott különleges művelete során lőtték le – közölte az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége hivatalos honlapján.

Az ukrán erők lőtték le az orosz bombázót
Egy mezőgazdasági területen lezuhant orosz Tu–22M3-as nagy hatótávolságú stratégiai bombázó maradványai
Fotó: AFP/Governor of Stavropol Krai

A sajtóközlemény szerint az ellenséges repülőgépet Ukrajnától körülbelül 300 kilométeres távolságban lőtték le ugyanazzal az eszközzel, amely korábban az orosz A–50-es nagy hatótávolságú radarérzékelő és irányító repülőgépet.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy ez egyes források szerint az SZ–200-as nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer, amelyet az ukrán katonai hírszerzés szakemberei módosítottak. A hírszerzés közölte, hogy miután a bombázót találat érte, még Sztavropol környékére tudott repülni, ahol végül lezuhant.

Kiemelték, hogy első alkalommal sikerült orosz stratégiai bombázót megsemmisíteni a levegőben a háború kezdete óta. „Minden Ukrajna ellen elkövetett háborús bűnért méltányos megtorlás jár” – szögezte le a hírszerzés.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy az Oroszországi Föderáció H-22 rakétákat lő ki a Tu–22M3 bombázókról. A sztavropoli régió határához közel helyezkedik egy katonai repülőtér az észak-oszétiai Mozdokban, ahol az orosz légierő stratégiai bombázói állomásoznak. Oroszország Tu–22M3 bombázókat gyakorta használ Ukrajna elleni támadásokhoz.

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy a pilóták katapultáltak, a személyzet egyik tagja meghalt, ketten kórházban vannak, a negyediket pedig keresik.

Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka úgyszintén megerősítette a Telegramon, hogy az ukrán fegyveres erők légvédelmi rakétaegységei a katonai hírszerzéssel együttműködve semmisítették meg a H–22 rakétákat hordozó orosz Tu–22M3-at. „Ukrajnának több pénzre, több rakétára van szüksége ahhoz, hogy jobban megvédje a frontmenti területeit az orosz terrorizmustól” – fűzte hozzá mindazonáltal Olescsuk.

Kapcsolódó írásaink