Külföld

Az ukránokat sürgősen figyelmeztették a közelgő katasztrófára

Tájékoztattak mindenkit, akit csak lehetett

Ukrajnában nagy valószínűséggel csütörtökön hiányozni fog az áramtermelés a hideg idő miatt – írta Szerhij Kovalenko, a DTEK ukrán energiaholdinghoz tartozó Jaszno vezérigazgatója a Facebookon, számolt be róla a ria.ru.

Az ukránokat sürgősen figyelmeztették a közelgő katasztrófára
Ukrán katonák az utcán
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Ignacio Marin Fernandez

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan kell megírnom ezt a bejegyzést. De az Ukrajnát sújtó éles hidegbetörés rákényszerített. Nagy a kockázata annak, hogy holnap (csütörtökön – a szerk.) mindannyiunknak nem lesz elég a termelés meg az import” – figyelmeztetett Kovalenko.

Azt javasolta, hogy az ukrajnai emberek és vállalkozások csütörtök este takarékosan használják az áramot, hogy elkerüljék a korlátozásokat, és az összefogás „kis tesztjének” nevezte.

Előző nap az Ukrenerho ukrán energetikai vállalat hasonló felhívást tett.

Korábban German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter az uniós energiaügyi miniszterek brüsszeli informális találkozójának margóján elismerte, hogy hatalmas, akár hét gigawattot is elérő veszteségek keletkeztek a termelőkapacitásokban.

Az orosz hadsereg Ukrajna-szerte csapásokat mért energetikai, védelmi ipari, katonai igazgatási és kommunikációs létesítményekre. Mint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hangsúlyozta, a hadsereg az ukrán fegyveres erőkkel vívott harcokban nem csap le lakóházakra és szociális infrastruktúrára.

Kapcsolódó írásaink