Külföld

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet?

Ha az oroszok legyőzik Ukrajnát, bajban lehetünk, legalábbis az ISW gondolatkísérlete alapján, írta meg a Mandiner.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet?
Egy ukrán páncélozott jármű az utcán
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Diego Herrera Carcedo

A washingtoni Instutite for the Study of War agytröszt arról ír legújabb elemzésében, hogy az oroszok győzelmét eredményezheti az amerikai segítségnyújtás késleltetése, ami végső soron Magyarországot is veszélybe sodorhatja. Hozzáteszik: a gyors segítség még mentheti a helyzetet.

A jelentés leszögezi: Ukrajna képtelen fenntartani jelenlegi védelmi vonalait azonnali amerikai támogatás nélkül, főként a légvédelem és a tüzérség hiányosságai miatt, hiszen légvédelem hiányában az ukrán egységek védtelenekké válnak az orosz légierővel szemben.

Hangsúlyozzák: az oroszok a siklóbombákra támaszkodva átfogalmazták a stratégiájukat, több ezer robbanóeszközt szórva le a védelmi állásokra.

Ukrán tüzérség nélkül az orosz páncélos oszlopok jelentős veszteségek nélkül nyomulhatnak előre, ami már érezhető: több mint 360 négyzetkilométer területet foglaltak el pluszban.

Az ISW szerint két út áll Amerika előtt: azonnal újraindítja a katonai segítségnyújtást Ukrajnának, vagy hagyja, hogy Oroszország legyőzze Ukrajnát. A második esetben az oroszok a NATO-határokig, azaz Magyarországig is előrenyomulhatnak, írják, ami jelentősen növelné a NATO elleni orosz támadás kockázatát az Északi-tengertől a Fekete-tengerig, és állandó nyomás nehezedne Lengyelországra, Magyarországra és Romániára.

Az ISM lázalmai szerint egy nagyon hosszú védelmi vonalon a két hatalom katonái folyamatosan farkasszemet néznének egymással.

Úgy vélik, egy megerősített ukrán hadsereg azonban Európa második legerősebbje lenne az oroszok után, és kulcsfontosságú szerepet játszhatna a jövőbeli orosz agresszió elrettentésében.

Kapcsolódó írásaink