Külföld

Lázadnak az ukrán katonák

A mozgósítási törvény miatt nagy a felháborodás

Az ukrán parlament tagjait pocskondiázzák az ukránok, egyikük megjegyzi: „Mindenkit lelövök.” Nem engedi leszerelni őket Zelenszkij – írta meg a mandiner.hu.

Lázadnak az ukrán katonák
A mozgósítási törvény miatt nagy a felháborodás az ukrán katonák között (képünk illusztráció)
Fotó: Anadolu via AFP/Gian Marco Benedetto

Az ukrán katonák Odesszában elmondták véleményüket a háború végéig tartó, „határozatlan idejű” szolgálatról, amely az elfogadott mozgósítási törvényből következik. Most az ukrán közösségi hálózatokon futótűzként terjed egy videó, amelyben közvélemény-kutatást rögzítenek a témában. Az egyik megkérdezett katona például azt mondta, akár engedély nélkül is távozna az egységből – közölte a strana.ua.

A másik katona a korrupt, nagy hatalmú politikusokra utalva még erősebben fogalmazott: „Mindenkit le fogok lőni. Ha jól értem, én most felkelek, elmegyek a háborúba, ők meg itt növesztik a hasukat a parlamentben? Ez nem történhet meg.”

A fentieken túl számtalan egyéb kritika irányul az „örökös katonai szolgálatra”, de a katonákat nem hallgatják meg. Emlékeztetnek: Volodimir Zelenszkij elnök elmondta, hogy a háború alatti leszerelést nem írja elő a törvény, majd hozzátette, hogy leszerelés nem is létezik, csak rotáció és szabadságolás.

Kapcsolódó írásaink