Külföld

Lefoglalt egy izraeli hajót az iráni Forradalmi Gárda

Egyre nő az eszkalációs veszély

Akcióba lendült Irán. Egyelőre még csak egy izraeli kötődésű hajót foglalt le a világ egyik legforgalmasabb tengeri útvonalán.

Lefoglalt egy izraeli hajót az iráni Forradalmi Gárda
A videó felvételből készült felvételen látható, ahogy az iráni Forradalmi Gárda a Hormuzi-szoros közelében lefoglalta az MSC Aries nevű konténerhajót, amely az irániak szerint Izraelhez köthető
Fotó: AFP

Az iráni Forradalmi Gárda szombaton elfoglalt egy izraeli kötődésű teherhajót a Hormuzi-szorosban – jelentette a Reuters. Mint a cikkben olvasható, a szervezet egyik helikoptere felszállt a portugál lobogó alatt közlekedő MSC Aries-re, és bevitte az iráni vizekre.

Az Aries-t az MSC nemzetközi hajózási társaság bérli a Gortal Shippingtől, a Zodiac Maritime leányvállalatától. A Zodiac részben Eyal Ofer izraeli üzletember tulajdona – így máris érthetővé válik Teherán lépése. Az incidens annak a folyamatnak a része, melyben Izrael és szövetségese, az Egyesült Államok ismételten összecsapott az iráni kötődésű csoportokkal Libanonban, Szíriában, Irakban és Jemenben.

Izrael katonai szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy az MSC Aries lefoglalásáról szóló hírekre reagálva kijelentette, Irán felelni fog, s nem marad következmények nélkül ha úgy dönt, tovább eszkalálja a helyzetet.

Kapcsolódó írásaink