Külföld

Brüsszel szerint minden tagállamnak be kell vezetnie a migrációs paktumot

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős svéd biztosa leszögezte: azok az EU-tagállamok, amik nem vezetnék be az Európai Parlamentben szerdán elfogadott új uniós migrációs paktumot, jogi eljárással számolhatnak – írja az Euronews nyomán a Mandiner.hu.

Brüsszel szerint minden tagállamnak be kell vezetnie a migrációs paktumot
A renitensek büntetésre számíthatnak Ylva Johansson szerint
Fotó: SOOC via AFP/Menelaos Myrillas

„Minden tagállamnak be kell vezetnie a migrációs paktumot” – figyelmztetett a belügyi biztos. – Ha nem tesz így, a bizottság természetesen elindítja a kötelességszegési eljárást. De nagyon meg vagyok győződve arról, hogy a tagállamok el fogják fogadni a paktumot most, igen gyorsan.”

Az új migrációs paktum a jogalkotók szerint megoldást jelent az Európát egy évtizede sújtó migrációs válságra. A tagállamoknak vagy a menedékjogot kapott migránsok befogadásával, vagy az ezzel járó költségek finanszírozásával kell hozzájárulniuk a válság kezeléséhez; a migránsokat pedig az ígéretek szerint jobban fogják szűrni az EU határainál, a menedékjogot nem kapókat pedig igyekeznek majd gyorsabban visszatoloncolni hazájukba.

A migrációs paktumot mind jobboldalról, mind baloldalról sok kritika érte, és az Európai Parlamentben is a legtöbb pártcsaládon belül megosztottan szavaztak róla.

A tagállamok közül Magyarország és Lengyelország is ellene van az új migrációs paktumnak. „Ez a tagállami szuverenitás súlyos megsértése” – kommentálta a döntést Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi szóvivője.

De Donald Tusk, Lengyelország új miniszterelnöke is tiltakozik ellene. „Meg fogjuk védeni Lengyelországot a relokációs mechanizmussal szemben” – szögezte le Tusk, az évente 30 ezer migráns kötelező elosztásáról szóló határozatot kritizálva.

Kapcsolódó írásaink