Külföld

Migráns késelt meg egy négyéves kislányt Németországban

A 34 éves férfi egy szupermarketben támadt rá a kislányra, akibe kétszer is beledöfött egy konyhakést. Mégsem kell börtönbe vonulnia a migránsnak – nem találná ki, mi volt az államügyész furcsa indoka erre, olvasható a Mandineren megjelent cikkben.

Migráns késelt meg egy négyéves kislányt Németországban
A német szövetségi rendőrség (Bundespolizei) rendőrei
Fotó: AFP/Jens Schlueter

Brutális támadás híre rázta meg szerdán Wangen im Allgäut. A baden-württembergi kisváros egyik szupermarketében ugyanis minden előzmény nélkül

egy férfi odalépett egy négyéves kislányhoz, aki édesanyjával vásárolt, és a nála lévő konyhakéssel kétszer is megszúrta

– írta meg a német Bild napilap.

A kislányt egy klinikára szállították és megműtötték, szerencsére állapota stabil – súlyos, de nem életveszélyes. Ez valószínűleg azonban csak annak köszönhető, hogy egy bátor szemtanú közbelépett. A rendőrség szóvivője szerint az illető nemcsak

elvette a férfitól a kést, de üldözőbe is vette, miután az elhagyta a szupermarketet. Tárcsázta a rendőrséget, az egyenruhásoknak így sikerült elfogniuk a férfit,

aki állításuk szerint ekkor már nem tanúsított ellenállást. Máshogy emlékszik rá a Bild által megszólaltatott egyik szemtanú, egy buszsofőr, aki szerint hat rendőrnek kellett a járőrautóhoz hurcolnia az elkövetőt.

„Haram, haram!” – kiabálta a migráns

Utóbb kiderült, hogy a férfi szíriai származású, holland állampolgár, és korábban is felfigyeltek, vagyis felfigyelhettek volna rá. Mint a Bild megtudta: a támadást megelőző héten a férfi állítólag egy bevásárlóközpont előtt és a vasútállomáson is garázdálkodott, egy szemtanú szerint folyamatosan azt kiabálta: „Sátán, sátán, haram, haram!” (A haram az iszlám szerinti halálos bűnt jelenti.)

A lefoglalt gyilkos fegyver egyébként egy konyhakés volt. A rendőrségi szóvivő szerint az elkövető és az áldozat nem ismerte egymást, nincs bizonyíték korábbi kapcsolatra köztük; most folyik a nyomozás, az indíték egyelőre ismeretlen. A rendőrségi szóvivő szerint a férfi már egy ideje a városban tartózkodott, de hogy hol, azt még nem tudni. Csütörtök este mintegy nyolcvan ember virrasztott a városkában a szupermarket előtt, a rendőrkapitány pedig azt mondta, „érezik, hogy az emberek biztonságérzete megsérült”, ezért beszélni akarnak a polgárokkal.

Mégsem kell börtönbe vonulnia

A férfit csütörtökön bíróság elé is állították; a ravensburgi ítélőszék azonban úgy döntött, a férfit

nem börtönbe, hanem egy pszichiátriai klinikára viszik

a súlyos testi sértéssel egybekötött gyilkossági kísérlet után. Ugyanis mint Tanja Vobiller első államügyész közölte: elképzelhető, hogy a férfi beszámíthatatlan. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a feltételezett elkövető elmebeteg lehet, legalábbis a hivatalos indoklás szerint – kommentálta a Bild.

Németország délnyugati tartományában sajnos megszaporodtak a migránsok által elkövetett késes támadások, a tartomány központjában, Stuttgartban tavaly zavargásig fajult a helyzet.

Kapcsolódó írásaink