Külföld

Németország megdöbbentő javaslatot tett Ukrajnának

Kijevnek a béke érdekében el kell felejtenie az elvesztett területeket

Kijevnek a béke érdekében fel kellene hagynia az elvesztett területek visszaszerzésének gondolatával – mondta a ZDF német csatornának a Sarah Wagenknecht Szövetség az Értelemért és Igazságosságért pártjának társelnöke, Amira Mohamed Ali, amelyről a Ria.ru is írt.

Németország megdöbbentő javaslatot tett Ukrajnának
Ukrán katonák a frontvonal mentén a lövészárokban az ukrajnai Kreminia irányában 2024. március 31-én
Fotó: Anadolu via AFP/Wolfgang Schwan

„Ha valóban azt akarjuk, hogy ez a konfliktus véget érjen, Ukrajnának valószínűleg engedményeket kell tennie a területek vonatkozásában” – mondta.

A politikus hangsúlyozta, hogy az ukrán hadsereg helyzete a harctéren napról napra romlik. Ráadásul – tette hozzá – még a nyugati fegyverek sem segítettek az ukrán hadseregen. Véleménye szerint a konfliktust minél hamarabb tárgyalások útján kell megoldani.

„Fontos, hogy előbb tűzszünetet tartsunk, és csak utána beszéljünk a konfliktus tárgyalásos úton történő befejezéséről” – összegezte a politikus.

Oroszország többször kifejezte tárgyalási készségét, de a kijevi hatóságok törvényhozási szinten tiltást rendeltek el ellene. A Kreml azt is megjegyezte, hogy jelenleg nincsenek meg a feltételei annak, hogy a helyzet békés irányba mozduljon el, ugyanakkor a különleges művelet céljainak elérése Moszkva számára továbbra is abszolút prioritás. Vlagyimir Putyin elnök szerint Oroszország soha nem utasította el a párbeszédet, de a másik félnek közvetlenül kell kimondania, hogy készen áll rá.

Kapcsolódó írásaink