Külföld

Izrael: Beni Ganz előre hozott választásokat sürget

Netanjahu többször is tiltakozott a választások esetleges előre hozása ellen, mert szerinte ez megakadályozná Izraelt a Hamász legyőzésében

Beni Ganz, aki a centrista Nemzeti Tábor nevű pártjával csatlakozott az izraeli kormányhoz az október 7-i mészárlás, s az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háború kitörése után, szerdán parlamenti választások kiírását kérte szeptemberre arra hivatkozva, hogy „meg kell tartani az egységet” Izraelben és „meg kell újítani a kormányba vetett bizalmat”.

Izrael: Beni Ganz előre hozott választásokat sürget
Beni Ganz előre hozott választásokat sürget Izraelben
Fotó: AFP/Anadolu/Mostafa Alkharouf

Ganz első alkalommal tett közzé ilyen felhívást azóta, hogy a háborús vészhelyzetre hivatkozva csatlakozott Benjamin Netanjahu kormányához.

„Meg kell egyeznünk a szeptemberi választási időpontról, amely mintegy egy évvel követi a háború kitörését” – mondta Ganz televízióknak adott nyilatkozatában.
„Egy ilyen időpont kitűzése megengedi számunkra a katonai erőfeszítések folytatását, és közben jelzi Izrael polgárai felé, hogy hamarosan megújíthatják a belénk helyezett bizalmukat” – mondta.

Ganz közölte, hogy az elmúlt hetekben tárgyalt erről Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, és ezt folytatni kívánja a továbbiakban is. Netanjahu többször is tiltakozott a választások esetleges előre hozása ellen, mert szerinte ez megakadályozná Izraelt a Hamász legyőzésében, megbénítaná a tárgyalásokat a túszokról, és növelné a társadalom megosztottságát.

Ganz szerint az előre hozott választások erősítenék Izrael nemzetközi legitimitását, mert a választások után a szélsőjobboldali pártok várhatóan kiszorulnának a következő kormányból.

Izraelben az utóbbi napokban jelentős és heves tömegtüntetések zajlottak, amelyeken az október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok szabadon bocsátását biztosító tűzszüneti egyezményt, valamint előre hozott választásokat követeltek a tiltakozók, köztük számos túsz családtagjai, akik szerint az egyezmény fő akadálya a jelenlegi kormány és annak vezetője.

A kormány mandátuma elvileg 2026 őszén járna le.

Kapcsolódó írásaink