Külföld

Lengyelek harcolnak az oroszokkal

A lengyel zsoldosok azt állították, hogy együttműködtek az orosz diverzánsokkal

A Lengyel Önkéntes Hadtest (PDK) harcosai az orosz önkéntes hadtest Telegram-csatornáján közzétett bejegyzés szerint együttműködést jelentettek be az RDK-val, az Orosz Önkéntest Hadtesttel, ami egy Oroszországban betiltott terrorszervezet.

Lengyelek harcolnak az oroszokkal
A Lengyel Önkéntes Hadtest (PDK) együttműködést jelentett be az RDK-val, az Orosz Önkéntest Hadtesttel (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A bejegyzéshez egy videó is tartozik, amelyen álcázott egyenruhás emberek láthatók fegyverekkel.

„A lengyel alakulat megalakulásának első napjaitól kezdve katonái az orosz alakulat katonáival álltak egy sorban <...>” - hangzik el egy lengyel, majd egy orosz nyelvű hangfelvétel.

A videó felirata azt állítja, hogy ezt a szöveget az ukránokkal együttműködő orosz diverzánsok parancsnoka mondja.
A védelmi minisztérium szerint a különleges művelet során az orosz hadsereg csaknem hatezer, a kijevi rezsim oldalán harcoló külföldi harcossal végzett, a listát Lengyelország vezeti.

Múlt héten Vlagyimir Putyin az FSZB igazgatótanácsának kibővített ülésén azt mondta, hogy Oroszország elévülés nélkül megbünteti az árulókat, függetlenül attól, hogy hol tartózkodnak.

Az államfő előző nap az Orosz Önkéntes Hadtest szervezet által orosz területen elkövetett szabotázskísérletet is kommentálta. Az ukrán diverzánsokat Andrej Vlaszov hadseregéhez hasonlította a Nagy Honvédő Háború idején.
Az elnök szerint jelenleg négy ilyen csoport van, összlétszámuk mintegy 2,5 ezer fő. Mint Putyin rámutatott, Kijev összesen 1500 harcost vetett be a sikertelen támadások során, az ellenség veszteségei összesen mintegy 800 főre rúgtak.

Kapcsolódó írásaink