Külföld

Szijjártó Péter: Célba ért a magyar segítség Afrikában

Célba ért a magyar segítség Afrikában, már pakolják ki a mintegy tízezer tonna gabonát Szudán partjainál – közölte a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter: Célba ért a magyar segítség Afrikában
Szijjártó Péter: Célba ért a magyar segítség Afrikában
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter a bejegyzésben azt írta: a héten két napot is Afrikában töltöttek, ezért első kézből látták, milyen rendkívüli mértékben érezni az ukrajnai háború hatásait a kontinensen, különösen az élelmezési krízis területén.

Magyarország pontosan ezért csatlakozott a Világélelmezési Program kezdeményezéséhez, és döntött a kormány úgy, hogy tízezer tonna ukrán gabonaszállítmány Afrikába szállítását finanszírozzák összesen 3,5 millió dollár értékben – mutatott rá a tárcavezető.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: „nemcsak beszélünk, hanem cselekszünk és kivesszük a részünk minden jelentős globális élelmezési válság megoldását célzó erőfeszítésből”.

Szijjártó Péter szerint saját profitjukat keresve sokan lassították és gáncsolták a folyamatot, nem foglalkozva az afrikaiak szenvedésével, de a szállítmány végre megérkezett. Nem Európába, hanem Afrikába, ahol ténylegesen szükség van az ukrán gabonára – tette hozzá.

„Most tízezer tonnával beljebb vagyunk” – közölte a miniszter, majd ismertette a magyar álláspontot, amely változatlan: olyan országokba kell az ukrán gabonát szállítani, ahol annak helye van, ezért azt ne hozzák Közép-Európába, hanem vigyék az afrikai éhezőknek.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink