Külföld

Orosz drón- és rakétatámadások értek ukrán erőműveket

Orosz rakéta- és dróntámadások értek közép- és nyugat-ukrajnai hő- és vízerőműveket – közölte pénteken az Ukrenergo áramhálózat-üzemeltető.

Orosz drón- és rakétatámadások értek ukrán erőműveket
Az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Szolgálatának szakemberei keresési és mentési műveleteket végeznek, miután éjszaka orosz rakéta- és dróntámadások érték az ukrajnai hő- és vízerőműveket
Fotó: AFP/Anadolu/Ukrainian Emergency Service/Handout

„Az éjszaka folyamán az oroszok ismét lecsaptak az energetikai létesítményekre egy masszív és kombinált támadás keretében” – számolt be a cég a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A tájékoztatás szerint a támadások „megrongálták a központi és nyugati régiókban lévő hő- és vízerőműveket”.

Regionális tisztviselők szerint az orosz erők a Dnyipro városához közeli Kamjanszke körzetben támadták az infrastruktúrát. Legalább egy ember megsebesült – tették hozzá.

Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter azt is közölte, hogy Dnyipropetrovszk, Poltava és Cserkaszi régió térségében is támadás érte az erőműveket. „Az áramtermelő létesítményeket drónok és rakéták vették célba” – írta Facebook oldalán.

Denisz Smihal ukrán kormányfő később egy nyilatkozatban azt közölte, hogy hat ukrajnai régió energetikai létesítményeit támadták meg. Szerinte Ukrajnának több légvédelmi rendszerre van szüksége a kritikus infrastruktúra biztosítására és a lakosság védelmére.

Az ukrán hadsereg beszámolója szerint a légierő az éjszaka folyamán 60-ból 58 Oroszországból indított támadó drónt megsemmisített meg, 39 rakétából pedig 26-ot lelőtt. „Az ellenség erőteljes rakéta- és légicsapást indított Ukrajna üzemanyag- és energiaszektora ellen, különböző típusú rakétákat és támadó drónokat használva” – derült ki a tájékoztatásból.

Az ukrán televízió szerint Ivano-Frankivszk és Hmelnyickij megyében, valamint Dnyipro városában robbanásokat hallottak, az ukrán légtérben orosz robotrepülőgépeket észleltek.

A legnagyobb magánkézben lévő áramszolgáltató cég, a DTEK közölte, hogy három hőerőművét támadás érte. „A berendezések súlyosan megrongálódtak. A támadás befejezése után az áramszolgáltató mérnökei azonnal megkezdték a károk helyreállítását” – közölte a vállalat.

Az ukrán állami Naftohaz olaj- és gázipari cég szintén arról számolt be, hogy péntek reggel támadás érte létesítményeit. „Az orosz támadások a Naftohaz-csoport létesítményeit vették célba, de nem keletkezett komoly kár” – írták a közleményben, amely további részleteket nem árultak el.

Kapcsolódó írásaink