Külföld

Az új palesztin kormány azonnali tűzszünetet követel

A megválasztott miniszterelnök fő feladata a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság megreformálása

A Mahmúd Abbász palesztin elnök által március elején kinevezett új miniszterelnök, Mohammad Musztafa megalakította csütörtökön kormányát, a külügyminiszteri tárcát magához vonta, és a diplomácia fejeként azonnali tűzszünetet követelt a Gázai övezeti háborúban, valamint az izraeli hadsereg kivonását is.

Az új palesztin kormány azonnali tűzszünetet követel
Mahmúd Abbász palesztin elnök (b) kinevezte Mohammed Musztafát, gazdasági ügyekben régóta megbízható tanácsadóját Palesztina miniszterelnökének. Az új miniszterelnök aznonnali tűzszünetet követel a Gázai övezetben
Fotó: AFP/PPO

Mohammed Musztafa ismert üzletember, kiváló viszonyt ápol a palesztin elnökkel. Abbász azért kérte fel néhány hete kormányalakításra, hogy a nemzetközi elvárásoknak megfelelően reformálja meg a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóságot (PH) .

Musztafa felel azokért a segélyekért is, amelyeket a ciszjordániai palesztinok küldenek a Gázai övezetbe, valamint felel majd az övezet újjáépítéséért is. Kinevezésével a cél egy olyan kormány megalakítása volt, amely elfogadható a nemzetközi közösség számára, és amely reformjai révén vissza tudja szorítani a korrupciót.

Musztafa kabinetjének pénzügyminisztere Omar al-Bitar pénzügyi szakértő lesz, gazdasági minisztere pedig Muhamad Al-Amour, a palesztin üzletemberek szövetségének eddigi elnöke. Ziad Hab al-Reeh, a PH belső biztonsági szervezetének volt főnöke lesz a belügyminiszter.

Kapcsolódó írásaink