Külföld

Szijjártó Péter: Európa biztonsága Afrika stabilitásával kezdődik, ezért nagy szükség van Kenya támogatására

Európa biztonsága Afrika stabilitásával kezdődik, ezért óriási szükség van a terrorellenes harcban és a menekültek ellátásában részt vevő Kenya támogatására, amelyhez Magyarország is nagyban hozzájárul – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Nairobiban.

Szijjártó Péter: Európa biztonsága Afrika stabilitásával kezdődik, ezért nagy szükség van Kenya támogatására
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kenyai tárgyalásán
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kenyai kollégájával, Wycliffe Musalia Mudavadival közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulóját, és ezt a viszonyt mindig is a kölcsönös tisztelet jellemezte, aminek a jelentősége különösen felértékelődött napjainkban, a háborúk és az erősödő terrorveszély korában.

Rámutatott, hogy a terrorizmus fenyegetése súlyos árnyékként vetül Afrikára, és ez a migráció egyik fő kiváltó oka is, ezért hazánk nagyra becsüli Kenya szerepét a terror elleni küzdelemben és a menekültek ellátásában.

„És minél sikeresebb Kenya a terrorellenes harcban és a menekültek ellátásában, annál nagyobb biztonságban vagyunk mi Európában” – szögezte le.

Hozzátette, hogy Európa biztonsága Afrika stabilitásával kezdődik, ezért nagy szükség van azokra az államokra, amelyek hozzájárulhatnak a térség megerősítéséhez, ezért Kenya is támogatást érdemel.

Tájékoztatása szerint Magyarország nemcsak szavakban, hanem tettekben is segítséget nyújt Kenyának, minthogy a hazai biztonsági helyzet is annál jobb, minél stabilabb és fejlettebb az ország.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy hazánk hatmilliárd forintnyi kötött segélyhitel-programot indít a kelet-afrikai országban, amelynek keretében magyar vállalatok két központot állítanak fel az öntözési rendszer és a halászat modernizációja érdekében, ezáltal javítva az élelmiszerellátás biztonságát.

Bejelentette, hogy a kormányzat 200 millió forintos pénzügyi támogatásról döntött egy mezőgazdasági oktatási és kutatási központ létrehozásához, amellyel magyar vetőmagokkal korszerűsíthetnék a kenyai agrárszektort.

Közölte, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem három megegyezést is aláírt kenyai kutatóintézetekkel és cégekkel a mezőgazdasági együttműködés fejlesztése érdekében.

Ezt követően üdvözölte, hogy Kenya atomerőmű építéséről határozott, ami segíteni fog a károsanyag-kibocsátás csökkentésében és a zöldcélok elérésében.

Tudatta, hogy a felek nukleáris oktatási és képzési együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek keretében Magyarország részt fog venni kenyai szakemberek felkészítésében, és a hatóságok készek a szabályozási tapasztalatok átadására is.

Érintette az idei magyar európai uniós elnökség kérdését is, a támogatásáról biztosítva Kenya „igazságosabb, kiegyensúlyozottabb nemzetközi politikai rendszerre” vonatkozó igényét. Arról beszélt, hogy Magyarország is egyetért ebben a célkitűzésben, miután „napjainkban a politikai rendszer inkább egymás kioktatásáról és bírálatáról szól az együttműködés helyett”.

Hozzáfűzte, hogy tavaly aláírták az EU–Kenya gazdasági partnerségi megállapodást, Magyarország pedig mindent meg fog tenni a mielőbbi hatályba lépés érdekében az elnökségi féléve során.

A miniszter az Education Hungary iroda bővítésének ünnepélyes bejelentésén közölte, hogy az alapító Pécsi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola, illetve Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem mellett a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem is csatlakozott a programhoz, amelynek keretében átfogó segítséget nyújtanak a magyarországi képzési lehetőségek iránt érdeklődő diákoknak.

Kiemelte, hogy a magyar felsőoktatásban jelenleg 290 ezren tanulnak, közöttük 40 ezer külföldi, és sok kenyai is, akik az így megkapott versenyképes tudás birtokában hozzájárulhatnak hazájuk fejlődéséhez.

Aláhúzta, hogy hazánk évente kétszáz kenyai diák számára biztosít felsőoktatási ösztöndíjat, és nagyon népszerű a program, hatalmas a túljelentkezés, ezért fontolóra fogják venni a keretszám bővítését, ha továbbra is ekkora lesz az érdeklődés.

Leszögezte, hogy Afrika lakosságának a 60 százaléka 25 év alatti, így rendkívül lényeges az oktatási együttműködés.

Kifejtette, hogy Magyarország kis ország, amelynek erősségét nem a katonai vagy gazdasági ereje adja, hanem tudományos és kulturális teljesítménye, így hazánk ezen a területen is támogatást próbál biztosítani Afrika fejlődéséhez.

„Tudjuk, hogy önöknek itt, Afrikában nem kioktatásra vagy jótanácsokra van szükségük, hanem konkrét segítségre, konkrét együttműködési programokra a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyök alapján” – összegzett.

Kapcsolódó írásaink