Külföld

Összejöhet az Orbán, Macron, Tusk szövetség?

A tagországok úgy fest felsorakoznának Magyarország, Románia és Bulgária mögé, hogy visszaállításra kerüljenek az ukrán mezőgazdasággal szembeni kvóták és vámok

Nem várt szövetséget hozhat az Európai Unióban a mezőgazdaság kérdése, hiszen előbb vagy utóbb az európai vezetőknek dönteniük kell, hogy saját mezőgazdaságuk vagy Ukrajna segítése – írja a Magyar Nemzet cikkében.

Összejöhet az Orbán, Macron, Tusk szövetség?
Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

„Ukrajna védelme nem ér fel az őstermelők traktoraival” – írja az Il Foglio olasz napilap. A cikk címe már jól sejteti, hogy a parlamenti választások közeledtével az európai országok vezetőinek választaniuk kell, hogy saját mezőgazdaságukat, vagy Ukrajnát segítik-e. Az olasz lap elemzésében rámutat arra, hogy figyelemre méltó változás történt Emanuel Macron francia elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök álláspontjában.

Bár korábban ők voltak Ukrajna leghangosabb támogatóinak, most azonban úgy fest felsorakoznának Magyarország, Románia és Bulgária mögé, hogy visszaállításra kerüljenek az ukrán mezőgazdasággal szembeni kvóták és vámok.

Az elmúlt években következetesen és egyhangúlag kiálltak az uniós tagállamok Ukrajna gazdasági, humanitárius és fegyveres támogatásában, 2022-ben pedig liberalizálták az ukrán mezőgazdasági exporttermékeket. Kevesebb mint kilencven nappal a választásokat megelőzően azonban, még a Kijevvel legszolidárisabb európai vezetők is belátják, hogy Ukrajna miatt nincs értelme szembeszállni a legnagyobb mezőgazdasági lobbikkal, amelyek azt követelik az Európai Uniótól, hogy zárja le a határokat az ukrán búza és egyéb mezőgazdasági termékek előtt.

Az olasz lap szerint Emanuel Macron és Donald Tusk szövetségesre talált Orbán Viktorban és Robert Ficóban, mostanra már ők is az Ukrajnával szembeni vámok és kvóták visszaállítását szorgalmazzák.

Arról azonban egyelőre nem született döntés, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök lezárná-e a határokat az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek előtt.

Kapcsolódó írásaink