Külföld

Az ukrán külügyminiszter NATO-katonákról álmodik

Kuleba szerint a nyugatnak meg kell békülnie a gondolattal, hogy eljöhet a nap amikor szükséges lesz NATO-katonák telepítése Ukrajna területére

Ukrajna nem kérte, hogy NATO-katonákat telepítsenek Ukrajna területére, de a Nyugatnak meg kell békülnie azzal, hogy „eljöhet ez a nap” – jelentette ki kedden Dmitro Kuleba külügyminiszter a Politico című lapnak, számolt be róla a Kárpátalja Info.

Az ukrán külügyminiszter NATO-katonákról álmodik
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter
Fotó: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Yasushi Kaneko

A jelentés szerint az ukrán diplomácia vezetője elmondta: a bizonytalan kezdet után Emmanuel Macron francia elnök az utóbbi időben határozottabbá vált – legalábbis a nyilvános nyilatkozataiban –, és ragaszkodik ahhoz, hogy Európa ne zárja ki, hogy szükség esetén szárazföldi csapatokat küldjön Ukrajnába, hogy megakadályozza az orosz győzelmet. „Örülünk, hogy Macron elnök ebbe az irányba fejlődik” – tette hozzá.

A külügyminiszter kiemelte: Bár Ukrajna soha nem kérte, hogy „az európai harcoló csapatok a helyszínen legyenek”, az Európai Unió vezetőinek hozzá kell szokniuk ahhoz a gondolathoz, hogy „eljöhet ez a nap”. „Értem, hogy az európaiak nincsenek hozzászokva a háború gondolatához. De ez olyan bizonytalanság, amelyet egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak. Ukrajna győzhet. De ha Ukrajna veszít, Putyin nem áll meg” – hangsúlyozta Dmitro Kuleba.

Kapcsolódó írásaink