Külföld

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres

Washington belvárosában két ember meghalt, öten megsebesültek vasárnap kora reggel egy lövöldözésben – közölte az amerikai főváros rendőrsége, amely nagy összegű nyomravezetői díjat is felajánlott.

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres
Egy helyszínelő fényképezi a földön talált töltényhüvelyt a lövöldözés után Washingtonban, az Egyesült Államokban, 2024. március 17-én
Fotó: NurPhoto via AFP/Kyle Mazza

Az éttermekkel zsúfolt washingtoni negyed közelében történt erőszakos incidens után egy fegyverest keresnek, aki gyalog menekült el, a támadás indítékát vizsgálják.
A kiérkező rendőrök két áldozatnak csak a halálát tudták megállapítani, a sérülteket kórházba vitték, állapotukról nem adtak tájékoztatást.

A hatóságok összesen 50 ezer dollár (mintegy 18 millió forint) nyomravezetői díjat ajánlottak fel.
Az újabb lövöldözés Washingtonban alátámasztja a közbiztonság nagymértékű romlására vonatkozó tényeket: 2023-ben az előző évhez képest az emberölések száma 35 százalékkal emelkedett meg. A főváros rendőrségének adatai szerint az autólopások és fegyveres autórablások száma közel megkétszereződött egy év alatt.

Az erőszakos bűncselekmények terjedésére reagálva jelentett be közbiztonsági intézkedésjavaslatot Muriel Bowser polgármester szerdán. Az intézkedések között szerepel a fegyveres bűncselekmények után járó büntetések súlyosbítása, valamint nagyobb mozgástér a bírók számára, hogy az elkövetőket bírósági tárgyalás előtt őrizetben tarthassák. Pamela Smith rendőrfőnök a közelmúltban arra sürgette a helyi törvényhozókat, hogy szigorítsák meg a fegyveres bűncselekmények büntetési tételeit.

Az amerikai fővárosban nagy mértékben növekvő bűnözés a közelmúltban gyakran szerepelt a média vezető híreiben, miután autórablás áldozatává vált több politikus és diplomata is, köztük egy kongresszusi képviselő is. Washington közbiztonságért felelős polgármester-helyettese a közelmúltban egy kongresszusi meghallgatáson elismerte, hogy az Egyesült Államok fővárosa bűnözési válsággal küzd.

Kapcsolódó írásaink