Külföld

Vége az orosz elnökválasztásnak

Vasárnap este lezárult a három napig tartó oroszországi elnökválasztás.

Vége az orosz elnökválasztásnak
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: AFP/Pool/Mikhail Klimentyev

A teljes részvételi arány moszkvai idő szerint 20 óra 37 perckor 74,22 százalék volt írta meg az oroszhirek.hu, ez rekord részvételnek számít.

Vlagyimir Putyin a leadott szavazatok 87,97 százalékát szerezte meg az orosz elnökválasztáson a Központi Választási Bizottság (CIK) első adatai szerint a szavazatok 24,4 százalékának feldolgozása után.

Nyikolaj Haritonov 3.8 %

Vlagyiszlav Davankovnak 3.73 %

Leonyid Szluckijnak 2.96 %

Putyin eredménye rekordnak számít a modern Oroszország történetében. A 2018-as évben 76,69 százalékot szerzett, 2012-ben 63,6 százalékot. Dmitrij Medvegyev 2008-ban 70,28 százalékos eredménnyel nyert. Putyin 2004-ben és 2000-ben 71,31 százalékkal, illetve 52,9 százalékkal nyert. 1996-ban Borisz Jelcin 53,82 százalékkal nyerte a második fordulót.
A CIK előzetes adatai szerint Putyin a szavazatok 88-95 százalékát kapta Oroszország új régióiban.

Az orosz belügyminisztérium szerint nem történt olyan jogsértés, amely a választások kimenetét befolyásolhatta volna. A tárca szerint 61 büntetőeljárás indult, 23 esetben hamis terrorfenyegetés címén.

A tájékoztatás értelmében a szavazóurnákat több esetben olyanok rongálták meg, akiket Ukrajnából zsaroltak, és az elkövetők a bűncselekményt mobiltelefonon élőben közvetítették ukrajnai hívóközpontokba. A minisztérium közölte, hogy a zaporizzsjai Berdjanszkban a helyi választóbizottság egyik tagja ukrán támadás következtében életét vesztette.

A szavazólapok feldolgozása több oroszországi régióban 22 órára véget ért

Putyin a szavazatok 94,12%-át szerezte meg a Luganszki Népköztársaságban (LNR) és több mint 95%-át a Donyecki Népköztársaságban (DNR), Oroszország két új régiójában, ahol a polgárok először szavaznak.

A Tuva, Hakaszföld és Jakutföld, a Zaporozsjei, Herszon és Habarovszk régiók, valamint a Csukotkai Autonóm Terület eredményei szintén azt mutatják, hogy a hivatalban lévő elnök vezet a négy jelölt között, a szavazatok nagyjából 90%-ával.

A választás konkrét eredményei a következő órákban, napokban érkeznek majd be.

Kapcsolódó írásaink