Külföld

Újabb vulkánkitörés történt az izlandi Reykjanes-félszigeten

Újabb vulkánkitörés történt az izlandi Reykjanes-félszigeten szombat este, a rendőrség ezt követően rendkívüli állapotot hirdetett.

Újabb vulkánkitörés történt az izlandi Reykjanes-félszigeten
Ismét vulkánkitörés volt az izlandi Reykjanes-félszigeten
Fotó: AFP/Halldor Kolbeins

December óta ez a negyedik vulkánkitörés a térségben.
Az izlandi meteorológiai intézet tájékoztatása szerint az ország délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten lévő Stora Skogfell és Hagafell között vulkánkitörés kezdődött. A térségben készült videófeltételeken izzó lávát és füstfelhőket lehetett látni.

Az első becslések szerint, amelyeket e képek és légi felvételek alapján készítettek, „a kitörés a három korábbi kitörés közül a legnagyobbnak tekinthető a magma kiáramlását tekintve” – közölte az intézet, hangsúlyozva, hogy a becslés a kitörési tevékenység első óráján alapul.
Az izlandi polgári védelem bejelentette, hogy helikoptert küld az új hasadék pontos helyének meghatározására. A kitörés miatt a rendőrség szükségállapotot hirdetett – közölték a hatóságok. A meteorológiai intézet beszámolója szerint a lávafolyam az előző, február 8-i kitörés helyszínének közelében tört ki.

A helyi média azt írta, hogy nem sokkal 22 óra után a lávafolyam csúcsa mintegy 200 méterre volt a Grindavik kis kikötőváros keleti részét védő gátaktól, és óránként körülbelül egy kilométeres sebességgel haladt.
A láva február 8-án is nyugat felé áramlott, és a hasadék hosszát akkor a hatóságok 2,9 kilométerre becsülték.

Percekkel a kitörés előtt a meteorológiai intézet közleményt adott ki, amelyben szeizmikus aktivitásra figyelmeztetett, ami növelte egy újabb kitörés kockázatát.

A helyi média arról számolt be, hogy a Kék Lagúna geotermikus fürdőt kiürítették, akárcsak Grindavik települést.
A kisváros mintegy négyezer lakosa február 19-én térhetett vissza otthonába, miután november 11-én evakuálták őket.

Mintegy 28 ezer ember él ebben a régióban, amely a félsziget déli részén, Izland egyik legsűrűbben lakott részén, Reykjaviktól mintegy 40 km-re délnyugatra található.
Grindavik lakosait november 11-én is ki kellett menekíteni, miután több száz rengés megrongálta otthonaikat és széles körben megrepedtek az utak, ami félelmet keltett.

A földrengéseket december 18-án egy vulkánkitörés követte, amely megkímélte Grindavikot, majd január 14-én egy második kitörés volt, amely a város szélén narancssárga színű lávát terített az utcákra, és három házat felégetett.

Kapcsolódó írásaink