Külföld

Trump: Zelenszkij a történelem egyik legnagyobb üzletkötője

Donald Trump, a 2024-es republikánus elnökválasztás esélyese azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij az egyik „legnagyobb üzletkötő”, akit valaha is ismert. Állítását azzal támasztotta alá, hogy az ukrán államfőnek minden egyes alkalommal, amikor az Egyesült Államokba látogat, sikerül készpénzzel teli zsebbel távoznia az országból, olvasható az oroszhirek.hu-n.

Trump: Zelenszkij a történelem egyik legnagyobb üzletkötője
Donald Trump a 2024-es elnökválasztási kampányán a Szavazzatok! elnevezésű gyűlésen a virginiai Greater Richmond Convention Centerben
Fotó: AFP/Saul Loeb

Egy szombati ohiói kampánygyűlésen Trump megosztotta nézeteit arról is, hogy dollármilliárdos támogatást nyújt Kijevnek. A volt elnök megismételte korábbi elképzelését, miszerintAmerikának pénzt kellene kölcsönadnia Kijevnek ahelyett, hogy egyszerűen adományoz.

„Kölcsön kellene adnunk nekik a pénzt, nem pedig küldeni nekik, hogy ha sikerül nekik – óriási esélyekkel szemben – fizessék vissza nekünk – mondta Trump. – Kölcsönadni nekik a pénzt, hadd legyenek egy kicsit kedvesek… Kölcsönözzétek nekik a pénzt, ne csak úgy adjatok nekik egy 60 milliárd dolláros csekket” – mondta.

„Én mondom, Zelenszkij a történelem egyik legnagyobb üzletkötője. Minden alkalommal, amikor az országba jön, 50 vagy 60 milliárd dollárral távozik” – mondta Trump.

„Én erre soha nem voltam képes. Ő sokkal jobb üzletkötő, mint én” – tette hozzá.

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus 2022. februári kezdete óta Washington Kijev elsődleges támogatója, mintegy 113 milliárd dollár katonai, gazdasági és humanitárius segélyt nyújtott.

Trump – Joe Biden amerikai elnök várható republikánus kihívója az idei novemberi választásokon – a múlt héten azt mondta, hogy a NATO-országok „nevetnek az Egyesült Államok ostobaságán”, amiért ennyi pénzt költ Ukrajnára, és „ki kell fizetniük a számláikat”.

Biden jelenleg egy 95 milliárd dolláros külföldi segélyekről szóló törvényjavaslat elfogadását szorgalmazza a kongresszusban, amely több mint 60 milliárd dollár értékű további katonai támogatást tartalmaz Kijev számára. Azt állította, hogy Ukrajna még több területet veszítene el Oroszországgal szemben, ha a törvényjavaslatot nem fogadják el. Az adminisztráció kérése – amelynek a szenátus zöld utat adott – a republikánus ellenállás miatt elakadt a kongresszusban.

Kedden a Biden-kormányzat közölte, hogy Washington újabb, 300 millió dollár értékű katonai segélycsomagot küld Ukrajnának.

A Fehér Ház azt is megvizsgálta, hogy milyen lehetőségek vannak a 2022-ben befagyasztott mintegy 285 milliárd dollárnyi orosz vagyon elkobzására, a pénzből fegyvereket lehetne vásárolni Ukrajnának.

Kapcsolódó írásaink