Külföld

Kanada kemény vádakat fogalmaz meg az USA ellen Ukrajna miatt

Ottawa fizet, az USA mégsem szállít föld-levegő rakétákat

Bill Blair kanadai védelmi miniszter megdorgálta az Egyesült Államokat, amiért késlekedik az Ottawa által fizetett NASAMS föld-levegő rakétarendszer (SAMS) Ukrajnának történő leszállításával – idézte őt az Edmonton Journal, számol be a ria.ru.

Kanada kemény vádakat fogalmaz meg az USA ellen Ukrajna miatt
A NASAMS radarja, indítója és rakétája
Fotó: Wikipedia/Admiralis-generalis-Aladeen

Elmondása szerint az USA-val kötött megállapodás nélkül évekbe telt volna a NASAMS beszerzése a szokásos beszerzési eljáráson keresztül.

Kanada tavaly márciusban 406 millió dollárt fizetett az Egyesült Államoknak a NASAMS-ért, de a komplexumot még nem adták át Kijevnek. A kanadai Globe and Mail szerint a késedelem oka, hogy az amerikai és az ukrán kormány között még mindig tárgyalásban lévő fegyvereladási megállapodást kell megkötni.

A Pentagon korábban arról számolt be, hogy 1,2 milliárd dolláros szerződést kötött a Raytheonnal, amely a Kongsberg Defence and Aerospace-szel közösen gyártja a NASAMS-okat, hogy megvásárolja a rendszereket Ukrajna számára.

Az akkori kanadai védelmi miniszter, Anita Anand megerősítette a komplexum 2023 januárjában történő megvásárlását az Egyesült Államoktól, és megjegyezte, hogy erre a lehető leghamarabb sor kerül, és a szállítás nem tarthat évekig.

Kapcsolódó írásaink