Külföld

Blöffnek számítanak a NATO-nyilatkozatok, nem küldenek csapatokat Ukrajnába

A szakértő szerint politikai megtévesztésről van szó

A NATO azon kijelentései, hogy csapatokat kíván küldeni Ukrajnába, politikai megtévesztés, amelynek célja, hogy az ukrán hatóságokat a kedvezőtlen körülmények közötti harcok folytatására kényszerítse – mondta Wang Wen, a Kínai Népi Egyetem Chongyang Pénzügyi Tanulmányok Intézetének ügyvezető dékánja a TASZSZ tudósítójának, írta az Eadaily.com.

Blöffnek számítanak a NATO-nyilatkozatok, nem küldenek csapatokat Ukrajnába
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Nikolay Doychinov

Szerinte a hír, miszerint a NATO fontolgatja, hogy csapatokat küld Ukrajnába, üres fenyegetés.

„Ez egyfajta politikai megtévesztés, amelynek célja, hogy Ukrajnát arra bátorítsa, hogy továbbra is ellenálljon, és ne adja meg magát a kedvezőtlen katonai körülmények között. Ha a valószínűségről beszélünk, a NATO nem mer csapatokat küldeni, mert az USA világossá tette, hogy nem fog csapatokat küldeni” – mondta Wang Wen.

Véleménye szerint „a NATO jelenlegi katonai ereje nem elég ahhoz, hogy szembeszálljon Oroszországgal”. A szakértő ugyanakkor hozzátette, hogy valójában a NATO már a kezdetektől fogva részt vesz a konfliktusban, mivel zsoldosokat, műholdas adatokat és fegyvereket szállít.

Wang Wen úgy véli, hogy a közelmúltbeli nyilatkozatok jelzésértékűek Moszkva számára.

„Ez egy kísérlet arra, hogy megfenyegessék Oroszországot, hogy ne indítson további offenzívát, mert ellenkező esetben állítólag a NATO-csapatok bevonásához vezetne” mondta.

A szakértő hozzátette, hogy a NATO számára jelenleg kifizetődőbb, ha katonai segítséggel és pénzügyi nyomással vesz részt a konfliktusban.

Korábban, február 26-án Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy egy párizsi találkozón mintegy húsz nyugati ország képviselői tárgyaltak Ukrajna további támogatásáról az Oroszországgal való konfliktusban. Beleértve a szövetség szárazföldi csapatainak ukrán területre való esetleges küldésének témáját is. Elmondása szerint a résztvevők nem jutottak konszenzusra ebben a kérdésben, de egy ilyen forgatókönyv nem zárható ki a jövőben.

Kapcsolódó írásaink