Külföld

Amerikai elnök: Az uniós vezetők halálra vannak rémülve Trump miatt

Joe Biden „teljesen bizarrnak” minősítette Trump NATO-val kapcsolatos kommentjeit

Joe Biden „teljesen bizarrnak” minősítette Trump NATO-val kapcsolatos megjegyzéseit, miután az elnökjelölt azt mondta: Washingtonnak nem kellene megvédenie azokat az európai szövetségeseit, akik nem hajlandók teljesíteni katonai finanszírozási kötelezettségeiket, olvasható az Oroszhirek.hu-n megjelent cikkben.

Amerikai elnök: Az uniós vezetők halálra vannak rémülve Trump miatt
Joe Biden amerikai elnök a különleges ügyészi jelentésről tartott sajtótájékoztatót a washingtoni Fehér Ház diplomáciai fogadótermében
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Biden elnök az NBC Late Night with Seth Meyers című műsorában hétfőn tartott, váratlan vendégszereplése során bírálta republikánus riválisát, kitartva amellett, hogy Trump elképzelése, miszerint az Egyesült Államoknak nem kötelessége megvédeni szövetségeseit, „teljesen ellentétes az érdekeikkel” – írja a Tasnim hírügynökség.

„Minden jelentős külföldi vezetőt régóta ismerek, és mindannyiukat rendkívül jól ismerem. Halálra vannak rémülve. Mit jelent számukra, ha elsétálunk” – mondta Biden. „Egyszerűen felháborító, amiről beszél”.

Trump retorikája a kampánykörúton összhangban volt NATO-szkeptikus álláspontjával a Fehér Házban töltött hivatali ideje alatt. Egy dél-karolinai nagygyűlésen e hónap elején Trump felidézett egy találkozást, amelyen állítólag azt mondta egy európai vezetőnek, hogy ha az adott ország nem teljesíti a finanszírozási küszöböt, akkor az Egyesült Államok nem fogja megvédeni egy orosz támadás esetén.

„Valójában arra bátorítanám őket, hogy azt tegyenek, amit akarnak. Fizetniük kell. Fizetnetek kell a számláitokat” – emlékezett vissza Trump arra, hogy ezt mondta a meg nem nevezett szövetségesnek.

Az ilyen „veszélyes” és „Amerika-ellenes” hozzáállásáért érkező bírálatokkal szembesülve Trump megismételte a katonai blokk alacsonyan finanszírozott tagjai elleni verbális támadását, azzal érvelve, hogy a NATO többi tagjának legalább annyi támogatást kell küldenie Ukrajnának, mint az USA-nak.

Trump felszólította az amerikai törvényhozásban lévő lojálisait, hogy ellenezzenek minden Ukrajnának szánt, jövőbeli támogatást, hacsak az nem tartalmazza a pénz visszafizetésének módját, azaz kizárólag hitel folyósítását támogatják.

„Még hatvanmilliárd dollárt akarnak nekik adni” – mondta Trump. „Miért kellene csak úgy átadni nekik? Tegyék ezt kölcsön formájában… Ha meg tudják tenni, akkor fizessék vissza nekünk”.

Mivel Svédország a héten vette az utolsó akadályt is a csatlakozáshoz, a transzatlanti szövetségnek már 32 tagállama van, amelyek közül csak kettő található Észak-Amerikában.

Kapcsolódó írásaink